Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Joker kvar i jakten på S-ledare

Håkan Juholt intervjuas utanför S riksdagskansli i Stockholm efter ett möte med socialdemokraternas valberedning den 1 mars.
Håkan Juholt intervjuas utanför S riksdagskansli i Stockholm efter ett möte med socialdemokraternas valberedning den 1 mars. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Pär Nuder vägrade, Margot Wallström ville inte och nu senast sa Leif Pagrotsky nej. Efter fyra månaders cirkus närmar sig partiledarjakten i Socialdemokraterna sitt slut. Klockan tickar och med två veckor kvar finns jokern Håkan Juholt med bland favoriterna.

I går satt valberedningen i möte stora delar av dagen, precis som den gjort hela veckan.

Valberedningen tänker stanna i Stockholm tills partiledarfrågan är löst. Distriktsordföranden och andra S-källor som DN talat med gör bedömningen att arbetet befinner sig i slutskedet och att ett förslag kommer i dag eller i morgon.

Leif Pagrotsky, som lanserats av sju distrikt i Västsverige, gjorde i går klart att han inte står till förfogande. Efter det beskedet har det utkristalliserat sig två huvudfavoriter: Håkan Juholt och Thomas Östros.

Håkan Juholt steg på allvar fram som en kandidat i mitten av förra veckan. Efter att valberedningen kört fast lanserades han av distrikten i sydöstra Sverige och gjorde sig själv helt oanträffbar.

Sedan dess har han, enligt vad DN erfar, fått stöd i några av de distrikt i väst som hade Leif Pagrotsky som förstanamn.

Enligt SVT:s Rapport har Juholt också fått en fråga från valberedningen om han står till förfogande.

Håkan Juholt är inte sina anhängares förstaval, de har redan hunnit avverka såväl Pär Nuder som Tomas Eneroth. Många i partiet ställer sig frågande till Håkan Juholts kandidatur.

– Med all respekt för Håkan Juholt, men jag tror att det mer handlar om att blockera andra lösningar, säger Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping och tidigare partisekreterare.

Thomas Östros har sina stödtrupper i landets mellersta eller norra delar. Hans riktigt entusiastiska anhängare är dock få.

Östros finns med på många distrikts listor över tänkbara partiledare, men är sällan toppnamnet. Att många i partiet kan stå ut med honom som partiledare är Thomas Östros största chans.

– Stödet för Östros är faktiskt förvånansvärt stort, säger en socialdemokrat i motståndarlägret.

Men läget i partiet är minst sagt förvirrat. Den senaste tiden har det varit svårt ens för initierade socialdemokrater att förstå vilken kandidat som ligger bäst till.

Sven-Erik Österberg eller Mikael Damberg är fortfarande med i matchen.

Om Håkan Juholts och Thomas Östros anhängare blockerar varandra kan Österberg, som i dag fyller 56 år, bli kompromissen som når hela vägen till partiledarjobbet.

För Mikael Damberg ser det däremot tufft ut om inte valberedningen väljer en föryngringslinje och kör över stora delar av partiet.

Källor i både partiets höger- och vänsterfalang säger till DN att motståndet mot honom är starkare och mer personligt än någon hade trott på förhand.

Lars Stjernkvist är orolig för att den öppna kritiken mot vissa kandidater ska leda till långsiktig intern splittring.

– Jag hoppas att det inte ska gå så långt. Men det är illa nog det som hänt och att valberedningen haft sådan kramp.

Fakta:Håkan Juholt – en tuff intern kritiker

48-årige Håkan Juholt fick inte bara rubriker utan också tuff intern kritik när han som första etablerade toppolitiker hakade på SSU-kravet att hela partiledningen skulle avgå i samband med att Mona Sahlin meddelade att hon tänkte avgå vid en extrakongress.

Han påstods enligt Aftonbladet ha fått ta emot glåpord som ”mediekåt”, ”svikare” och ”förrädare” av ledande partikamrater.

Håkan Juholt är en före detta journalist som varit riksdagsman sedan 1994. Han var ordförande i Försvarsberedningen 2000–2007 och är sedan förra årets riksdagsval ordförande i försvarsutskottet.

Var en kort tid tillförordnad partisekreterare efter Marita Ulvskog men ersattes av nu avgående Ibrahim Baylan.

Juholt har stöd av partiets vänsterfalang, placerar sig själv ”något till vänster” om mitten och har förre utrikesministern Sten Andersson som politisk förebild.

Är särbo och har två tonårspojkar i Oskarshamn.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.