Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Jomshof (SD) till M-politiker: Du är inte välkommen i Sverige

”Du är inte välkommen i Sverige”. Så skriver Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof om den moderata politikern Kahin Ahmed, efter ett debattinlägg Ahmed publicerat.

I ett debattinlägg på nyhetssajten Nyheter24 kritiserar den moderata kommunpolitikern Kahin Ahmed att Sverigedemokraterna bjöds in till politikerveckan i Järva, med rubriken ”Du är inte välkommen i våra förorter, Jimmie Åkesson!”. 

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof delade på fredagen artikeln i sociala medier med kommentaren ”Och du är inte välkommen i Sverige, Kahin Ahmed!”. Även sverigedemokratiska riksdagsledamoten Kent Ekeroth har delat kommentaren. 

Kahin Ahmed är illa berörd av det SD:s partisekreterare skriver.

– Det är en skandal att en riksdagsman och partisekreterare skriver såhär. Han är inte värd att representera våra medborgare i Sverige, säger han. 

Om man inte förstår hur svensk demokrati fungerar så kanske man ska fundera på vad man har i Sverige att göra över huvud taget.

Richard Jomshof säger att det han skrivit är ett svar på Kahin Ahmeds artikel, där han skrivit ”Du är inte välkommen i förorterna, Jimmie Åkesson”. 

– Han förstår uppenbarligen inte hur svensk demokrati fungerar och skriver en debattartikel som innehåller felaktigheter. Den är ganska provocerande, innehåller påhopp och är lögnaktig. Jag tycker det är ganska fräckt att en människa som kommer till Sverige försöker tala om hur svenskar ska leva sina liv, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är ganska provocerande att en individ försöker stoppa ett riksdagsparti att framföra vad man har för uppfattningar i olika frågor. Om man inte förstår hur svensk demokrati fungerar så kanske man ska fundera på vad man har i Sverige att göra över huvud taget.

Så den som enligt dig inte förstår svensk demokrati är inte välkommen i Sverige?

– Det är provocerande när någon som inte är svensk kommer till Sverige och försöker inskränka svensk yttrandefrihet.

Han har bott i Sverige i 26 år, är man inte svensk då?

–  Nej jag tycker inte att han är svensk.

När är man svensk?

–  Den frågan får vi ta vid ett senare tillfälle, men det krävs givetvis mer än att komma till Sverige för att bli svensk. Du kan ta del av våra olika dokument där vi skriver om detta.  Det krävs en vilja att ta del av det som gäller här.

Är det SD:s linje eller din privata åsikt att man inte är välkommen i Sverige om man inte förstår svensk demokrati?

– I det här fallet är det givetvis direkt riktat till personen i fråga. Det är fritt fram för honom att flytta tillbaka till landet han kommer ifrån.

Om en person som var född i Sverige skulle uttryckt samma sak som Kahin Ahmed, hade du skrivit på samma sätt till den personen?

– Det återstår ju att se. Jag har inte skrivit så här innan i alla fall. Det är ett direkt svar på det han skriver. Jag försöker visa det orimliga i det han skriver genom att använda samma ordval.

Kahin Ahmed, som sitter i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista, anser att Jomshofs kommentar är nedlåtande och rasistisk. 

– Jag har bott här i 26 år, har en magister i sociologi och jobbat i 18 år och betalat skatt. Jag är en fullvärdig medborgare. Man känner sig rädd när man inte kan uttala sina åsikter utan att möta detta, säger Kahin Ahmed. 

Sedan artikeln publicerades har han fått en rad påhopp och hot riktade mot sig, berättar han.

– Många skriver att jag ska packa min väska och åka hem, att jag inte är välkommen här. Efter detta vågar man knappt skriva sina åsikter, säger Kahin Ahmed. 

Även på Richard Jomshofs och Kent Ekeroths facebooksidor har grova rasistiska påhopp, riktade mot Kahin Ahmed, skrivits i kommentarerna till deras inlägg. Richard Jomshof säger att det framför allt är den personen som skrivit påhoppen som är ansvarig, men att han försöker ta bort sådana kommentarer när han ser dem.  

DN:s rapportering väckte starka reaktioner på Twitter under lördagskvällen.

Så här skrev justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

 Kent Persson (M) är Moderaternas tidigare partisekreterare.

Mattias Svensson är liberal debattör.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.