Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Jomshof vill straffa 13-åringar

Sverigedemokraterna nye rättspolitiske talesperson Richard Jomshof vill att 13-åringar ska kunna straffas för brott. Han var också med i partiledningen när Sverigedemokraterna 2010 gick till val på att tolvåringar ska kunna dömas i domstol.

Åldersgränsen för när SD anser att man ska kunna dömas har höjts med ett år till 13 år sedan partiet kommit in i riksdagen.

– Problemet som vi ser är att den grova brottsligheten sjunker och att barn och ungdomar begår grova brott. Vi måste kunna föra en diskussion om dagens nivå är fullt rimlig eller om vi ska kryper allt längre ner i åldrarna, sade Richard Jomshof när han presenterades som ersättare för den sparkade Kent Ekeroth på en presskonferens i riksdagen på tisdagen.
 
Till höger om sig hade han partiledaren Jimmie Åkesson som han känt länge. Tillsammans med partisekreteraren Björn Söder och vice gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson har han ingått i något som kallats "de fyras gäng" som ändrat partiets inriktning. Vid partiets senaste landsdagar fullbordades förändringen genom att partiet bytte beteckning från nationalistiskt till att i första hand vara ”socialkonservativt".
 
En av partiets hjärtefrågor vid sidan om invandringsfrågan är kriminalpolitiken. Hårdare straff för våldsbrott är ett av partiets förslag.
 
Richard Jomshof ville dock inte svara på hur han ser på en eventuell straffskärpning för att gå omkring på stan med metallrör. Det var vad hans företrädare Kent Ekeroth gjorde på tidningen Expressens filmbilder tillsammans med den nu sparkade ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist och en annan sverigedemokrat.
 
– Vi har som sagt lagt en rad förslag på straffskärpningar. Vad gäller det aktuella fallet får vi se vad åklagare kommer fram till, sade Richard Jomshof.
 
Jomshof, som är utbildad lärare, tänker i riksdagen fortsätta driva partiets krav på att sänka straffmyndighetsåldern. För en månad sedan lämnade hans företrädare Kent Ekeroth in en riksdagsmotion där han föreslog en sänkning från dagens 15 år till 13 år.
 
– I dag kan väldigt unga begå mer eller mindre grova brott och mer eller mindre komma undan med det också. Det tycker vi är djupt olyckligt. Vi menar att samhället på ett tidigt stadium måste kunna säga att det här inte är ok, vi accepterar inte det här.
 
Han menar dock inte att det ska kunna handla om fängelse för en 13-åring:
 
– Självklart kan en 13-åring inte straffas som en 18-åring, självklart inte.
 
Men han tycker att unga som begår brott ska få "betydligt hårdare straff än i dag". Han menar att det i första hand ska handla om ungdomsvårdsskola eller liknande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.