Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 03:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/jonas-akerlund-jag-ville-provocera/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Jonas Åkerlund: Jag ville provocera

”Jag ville provocera.” Så förklarar Sverigedemokraternas vice ordförande Jonas Åkerlund i en DN-intervju varför han i ett radioprogram 2002 kallat invandrare för ”parasiter”. Samtidigt får han kritik av partiledaren Jimmie Åkesson för sitt agerande mot en journalist i riksdagen.

Han har beskrivits som SD:s chefsideolog. I helgen fick den 64-årige riksdagsmannen förtroende att fortsätta ytterligare två år som vice partiordförande.

– Det är jag glad och tacksam över. Man känner ju sig hedrad, säger Jonas Åkerlund till DN i en paus på partiets landsdagar i Västerås.

Att Aftonbladet nyligen avslöjat att han för elva år sedan i Sverigedemokraternas närradioprogram kallat invandrare för ”parasiter” och sagt att en halv miljon borde skickas hem var inget hinder. Partiledaren Jimmie Åkesson har fortsatt förtroende för den person som enligt stadgarna skulle leda partiet om något skulle hända Åkesson.

– Jag har pratat med Jonas och det viktiga för mig är att hantycker inte så i dag. Han inser det olämpliga i att ge uttryck för en sådan uppfattning, säger Jimmie Åkesson.

Men på en punkt är SD-ledaren kritisk. När Jonas Åkerlund fick frågor av Aftonbladet visade tv-bilder hur han i en riksdagskorridor vänder sig hotfullt mot den kvinnliga reportern.

– Jag har förståelse för att man blir upprörd. Sedan bör man inte agera på det där sättet, utan bara gå därifrån, tycker Åkesson.

När DN frågar Jonas Åkerlund om uppgifterna om hans radiouttalanden fått honom att fundera på om han skulle fortsätta som vice partiledare svarar han:

– Inte ett ögonblick.

Han förklarar sina radiouttalande med att SD 2002 ”var ett promilleparti som hade nästan inga förutsättningar alls”. Åkerlund har till Aftonbladet beskrivit sig som ”politiskt omogen” vid tidpunkten när han fällde uttalandena.

Han utvecklar sitt resonemang för DN:

– Det var ingen som stödde oss, så att säga. När jag jobbade politiskt förr (i Socialdemokraterna och Moderaterna, DN:s anmärkning) var det ett slags spelregler som gäller. Sedan kommer du till ett helt annat parti. Partiet i sig var också omoget. I en mening var vi kanske omogna allihop. Men sedan har det hänt väldigt mycket. Det som hände för elva, tolv år sedan, för oss i partiet är det helt överspelat.

Men du tyckte så när du sade det?

– Det jag sa då det var med avsikt att provocera, väcka intresse. Det måste du göra om du är promilleparti, men på något sätt har ambition att växa.

När ändrade du uppfattning då?

– Det minns jag inte. Du kommer med en grej som hände för tolv år sedan. Jag är helt ointresserad av att prata om det.

Jonas Åkerlund och partiledningen har fått kritik i flera motioner till landsdagarna för att ha dubbla måttstockar för den tolltolerans mot rasism och extremism som Jimmie Åkesson proklamerade i oktober i fjol. Den kritiken avvisar Jonas Åkerlund.

– Det här med nolltoleransen tycker jag är alldeles utmärkt. Vi kör inte med retroaktiva historier. När jag sade det här var ju många år innan vi sade sådana här saker, långt innan Jimmie blev partiledare.

En av de 56 SD-medlemmar som uteslutits sedan valet 2010 är Patrik Ehn, tidigare gruppledare i Västra Götalandsregionen. I SVT:s Aktuellt i fredags ansåg han att även riksdagsmannen Kent Ekeroth borde fått avgå efter järnrörsskandalen 2010 eftersom händelser vid samma tidpunkt var en grund för att Ehn uteslöts.

Det resonemanget avvisar Jonas Åkerlund som deltog i partistyrelsens beslut.

– Det var inte uteslutande sådant. Det är intern fråga, men vi hade goda grunder för det beslutet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.