Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Jonas Sjöstedt har lyft V:s siffror

V har ökat 1,9 procentenheter den senaste månaden. Det framgår av en färsk väljarbarometer från Skop. I den rör sig också S mot sin tidigare bottennivå.

25,3 procent. Så mycket av väljarnas sympatier får Socialdemokraterna i Skops undersökning som genomförts under en månad fram till i går, torsdag. Det är en minskning med ytterligare 1,5 procentenheter och det lägsta stödet sedan eftervalskrisens 24,4 procent för S i en väljarbarometer från Skop.

Under samma tid har alltså Vänsterpartiet ökat med 1,9 procent till 6,1 procent. Ökningen är statistiskt säkerställd. Vänsterpartiets ökning kan ses som en personlig framgång för Jonas Sjöstedt som under undersökningsperioden fått stor medial uppmärksamhet, kommenterar Birgitta Hultåker på Skop.

– Han har jämförts med avgående Lars Ohly och presenterats som Vänsterpartiets tänkbare frälsare och som det stora hotet mot Socialdemokraternas vänsterflank. Det bekräftas nu som en självuppfyllande profetia.

Enligt henne är S nu i en kritisk fas där den nedåtgående trenden måste brytas. Det är ekonomisk kris och samtidigt hotas partiet från vänster av ett ”pånyttfött” V och från höger av ett ”starkt och framgångsrikt” MP.

Alliansen har fortsatt egen majoritet i Skops undersökning, 50,8 procent, men den har försvagats med 0,8 procentenheter. Avståndet till de rödgröna partierna är numera 7,9 procentenheter och Sverigedemokraterna får 5,5 procent, upp 0,6 procentenheter.

Moderaterna 35,6 procent: +0,2Folkpartiet

Moderaterna 35,6 procent: +0,2
Folkpartiet liberalerna 5,8 procent: -1,2
Centerpartiet 5,5 procent: +0,3
Kristdemokraterna 3,9: +0,2
Socialdemokraterna 25,3: -1,5
Vänsterpartiet 6,1 procent: +1,9
Miljöpartiet 11,5 procent: -0,1
Sverigedemokraterna 5,5 procent: +0,6

• Under perioden 16 december 2011 till 12 januari 2012 intervjuades ett representativt urval i åldern 18-84 år som var bosatta i hela riket. 1.000 personer besvarade frågan ”Vilket politiskt parti tycker Du bäst om i rikspolitiken?”. Urvalet gjordes ur befolkningsregistret.

• Undersökningen genomförs enligt metoden tele-SKOP. Huvuddelen av intervjuerna utfördes per telefon, men de som ej kan nås per telefon intervjuades genom postal enkät.

• Förändringar mellan två mätperioder skall tolkas med stor försiktighet om de inte är statistiskt säkerställda. Den statistiska felmarginalen för en enskild mätning är cirka 4,2 procent för Moderaterna, cirka 3,8 procent för Socialdemokraterna, cirka 2,8 procent för Miljöpartiet, cirka 2,1 procent för Folkpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna samt cirka
1,7 procent för Kristdemokraterna.

Källa: Skop

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.