Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Jonas Sjöstedt kritiserar talmannen

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anklagar riksdagens talman Per Westerberg för att agera partipolitiskt. Den kritiken framförde han vid ett möte med talmannen på onsdagseftermiddagen. Samtidigt berättade han att Vänsterpartiet tänker lägga ner sina röster i den kommande omröstningen i riksdagen om statsministerposten.

– Jag fick frågor av talmannen om budgeten och jag klargjorde först för talmannen att det inte är hans uppgift, sade Jonas Sjöstedt på en pressträff efter mötet med talmannen.

Per Westerberg, som tidigare varit moderat minister, har tidigare på onsdagen fått kritik av statsvetare för att överskrida sina konstitutionella befogenheter när han tar in höstbudgeten i sonderingarna för att skapa en ny regering. V-ledaren går ett steg längre och anklagar Per Westerberg för att agera partipolitiskt.

– Jag tycker det. Talmannens uppgift är att sondera vilket efter vilket stöd en statsministerkandidater har i riksdagen. Det är olyckligt att man knyter det till budgeten, vilket också hans parti gör.

Per Westerberg fick kritik för att agera partipolitiskt även i vintras när han på eget initiativ tillsatte en utredning som ifrågasatte oppositionens agerande när S, MP, V och SD tillsammans stoppade en inkomstskattesänkning.

Jonas Sjöstedt vill att Per Westerberg byts ut mot en socialdemokratisk talman om några veckor.

– Det största partiet ska utse talman, säger han.

Vänsterpartiet fick redan i måndags nobben av Stefan Löfven att ingå i en regering. Därför tänker Jonas Sjöstedt läggga ner V-rösterna i den kommande statsministeromröstningen.

– En nedlagd röst innebär att vi släpper fram Stefan Löfven som statsminister. Om vi inte ingår i en regering, så röstar vi inte för den, säger han.

Det öppnar för de borgerliga att rösta emot Löfven. De borgerliga har dock sagt att de ska lägga ner sina röster om det finns stöd i riksdagen för en rödgrön höstbudget.

Förhandlingar mellan S och V om höstbudgeten ska troligen inledas inom kort, sade Sjöstedt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.