Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Jonas Sjöstedt: Sverige har varit ett ljus i flyktingmörkret

”Sverige har varit ett ljus i mörkret den här hösten för väldigt många flyktingar. De har sökt sig mot ljuset men nu släcker vi det”, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Han syftar på det förslag om skärpta flyktingregler som regeringen lade fram på tisdagen.

Jonas Sjöstedt anser att regeringens förslag i praktiken kommer att innebära ”oerhört dramatiska inskränkningar i rätten att söka asyl överhuvud taget”. Han utesluter helt att Vänsterpartiet skulle ge sitt stöd till detta.

Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP) presenterade på en presskonferens på tisdagen en rad förslag till skärpningar av flyktingpolitiken. Tillfälliga uppehållstillstånd för alla, även barn, kvotflyktingar undantagna var ett av dem. Id-kontroller på alla transporter till Sverige och hårdare krav för anhöriginvandring fanns också med.

– De id-kontroller som regeringen föreslår innebär att vi kräver id-handlingar som vi vet att flyktingarna inte har. Det blir ett sätt att kringgå asylrätten, att man inte får sitt fall prövat, säger Jonas Sjöstedt.

Han befarar att andra länder kommer att reagera på det svenska initiativet genom att införa samma inskränkningar. Därmed skulle ännu fler dörrar stängas för flyktingarna.

– Risken är uppenbar att Danmark följer efter inom kort och kanske fler länder och då blir effekten den motsatta mot vad regeringen vill. De vill att fler länder ska ta emot fler flyktingar och det stöder vi till fullo, men effekten kommer att bli att andra länder tar emot färre. Då blir det flyktingsmuggling och tragedier istället, säger Jonas Sjöstedt.

Hans recept för att få andra EU-länder att ta emot fler flyktingar så att Sverige avlastas är att hålla inne den svenska EU-avgiften.
 
– I stället för att angripa det EU som har orsakat mycket av det som hänt under hösten så riktar man sig mot flyktingarnas villkor. Det här är inte att bromsa, det är att fälla ner en gränsbom. Inte ens den som flyr från IS i Raqqa kommer att kunna ta sig till Sverige för att söka asyl. Id-kontrollen gör att du kommer inte på tåget eller bussen till gränskontrollen, säger Jonas Sjöstedt.

– Vi kommer inte att kunna rösta för den här typen av åtgärder.
 
Men måste inte något göras när myndigheter och kommuner larmar om att man inte längre klarar uppgiften?
 
– Det svenska mottagningssystemet står inför stora utmaningar men flyktingarna står inför en katastrof. Det är viktigt att ha den skillnaden klar för sig. Flyr man från krigets Syrien så är kanske ett tält i Skåne betydligt bättre, säger Jonas Sjöstedt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.