Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/jonas-sjostedt-v-efter-kritiken-en-miss-i-programmet/

Politik

Jonas Sjöstedt (V) efter kritiken: En miss i programmet

Foto: Lotta Härdelin

Varken hedersförtryck eller hedersvåld nämns i Vänsterpartiets förslag till nytt partiprogram - något som väcker intern kritik.

– Det utgör en tillbakarullning, säger Jonas Lundgren, (V) gruppledare på Lidingö. 

– Det är en miss i programmet, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

På Vänsterpartiets kongress i maj nästa år ska partiet fatta beslut om ett nytt partiprogram. Ett utkast är ute på ”remiss” och ska diskuteras under partiets landsdagar i Göteborg i helgen.
Det var TT som var först med att rapportera att varken hedersförtryck eller hedersvåld nämns i förslaget till nytt partiprogram för Vänsterpartiet. I stället använder man sig av begreppet ”hedersrelaterade föreställningar” då man kort berör problematiken.

Flera kritiska röster höjs nu i partiet. Dels i ett skriftligt svar på utkastet men också från Vänsterpartiets gruppledare på Lidingö, Jonas Lundgren, också är sekreterare i Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime. 

– Ordet föreställningar signalerar att det är något som kan upplevas från individ till individ. När det gäller hedersrelaterat våld och förtryck är det ett reellt problem i vårt samhälle som drabbar människor, säger Lundgren.  

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som nyligen uteslöts ur partiet, har under flera år riktat stark kritik mot Vänsterpartiets hantering av hedersfrågan som hon menade att partiet inte tog på allvar. Jonas Lundgren anser att kritiken varit befogad. 

– Det har bitvis varit under all kritik. Vi har en feministisk plattform som slår fast att de här frågorna är stora och viktiga. Lik förbannat har det funnits folk på centrala nivåer i partiet som har ifrågasatt den analysen, att det skulle vara ett utslag av rasism, säger han. 

Lundgren upplever att de som är engagerade lyckats vrida debatten. 

– Den relativism som funnits högt uppe i partitoppen har tonats ner, man har backat. Därför blir jag förvånad när jag ser det här förslaget från programkommissionen. Det utgör en tillbakarullning, säger Jonas Lundgren. 

Partiledaren Jonas Sjöstedt betonar att det inte är partiledningen som lagt förslaget till partiprogram, utan en ”oberoende programkommission”. Själv hade han hellre sett att man använt begrepp som hedersvåld eller hedersförtryck.

– Det är en miss i programmet. Det är bra om man gör det tydligare, säger han till DN. 

Partiet har mött intern kritik för hur man hanterat hedersproblematiken. Vad tycker du själv att ni kunde ha gjort bättre? 

– Jag tycker att många inte ser det vi tycker och gör. Det här är en fråga som Vänsterpartiet driver på många ställen, både massa tjejer som är med i kvinnojourer och i kommunpolitiken. Jag tycker den där bilden av vår politik är orättvis, säger han. 

Vänsterpartiet vill se flera lagskärpningar för att komma åt hedersvåld- och förtryck, bland annat en skärpning av lagen om kvinnofridskränkning som bör kunna omfatta en grupp av personer. 

– Nu är den gjord för att syfta på en person, det fungerar inte lika bra i hederskontexter. Sen handlar det om utbildning och kunskap hos polis och rättsväsende, säger Sjöstedt.  

Hanna Cederin, sammankallande i partiets programkommission som skrivit utkastet, säger om kritiken mot formuleringen.

– Det är ett utkast vi skrivit. Vi är inne i en remissprocess där idén är att man ska komma med synpunkter. Jag har hört mycket klokt sägas. Det är troligt att det kommer andra skrivningar och att begreppet föreställningar inte kommer att vara kvar, säger hon.

Cederin vill inte kommentera den tidigare kritiken om att partiet inte tagit frågan på tillräckligt stort allvar.