Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Journalisterna hugger på allt”

Drevet mot S-ledaren Håkan Juholt kan vara det hårdaste som drabbat en svensk politiker. ”Journalisterna hugger på allt, han dör av många små sår tillsammans”, säger universitetslektor Mikael Sundström som tror att vänsterinriktade politiker drabbas allra värst.

Undersökningar har tidigare visat att journalister tenderar att vara hårdare mot de rödgröna än mot alliansen. (Se här och här.)

Mikael Sundström, universitetslektor som forskar i politisk kommunikation vid Lunds universitet, tycker att samma trend syns nu. Varför journalisterna är så hårda mot Juholt vet han dock inte:

– Det borde vara tvärtom givet att de flesta journalister har vänstersympatier. Men det skulle också kunna vara just därför – man överkompenserar och vill visa att man är självständig har den journalistiska integriteten intakt.

– Det som slagit mig är att de som verkligen tycks vilja slå spiken i kistan är Aftonbladet – de går ut tungt. Men det är väl medielogiken: har man en gång krokat fisken så vill man gärna fånga den, säger Sundström och syftar på att det var Aftonbladet som först avslöjade Juholts höga ersättning för hyran.

Tidningens chef på samhällsredaktionen, Lena Mellin, håller inte med:

– Jag tycker att han har fel. I och för sig var vi först att skriva om det höga bidraget, men sen har väl alla skrivit mer eller mindre lika mycket om Håkan Juholt.

– För det andra verkar Sundström utgå från att vi har en avsikt med publiceringarna – att vi skulle vilja fånga fisken. Det är inte en verklighetsbeskrivning som jag ställer upp.

Mikael Sundström har dock sin bild klar.

Mot utrikesminister Carl Bildt är drevet inte lika starkt, trots att han får kritik för att ha suttit i styrelsen för Lundin Oil och en förundersökning pågår om folkrättsbrott i Sudan.

– Bildt är en hal ål. Han har blivit en statsman som står på en helt egen plattform. Till det ska man lägga till att svenskar överlag inte är så intresserade av utrikespolitik, det är inte det som avgör en valrörelse.

– Men Bildt är svår att angripa. Det är svårt att få saker och ting att fästa på honom.

När Fredrik Reinfeldt avslöjades med att ha lågavlönade barnflickor – 57 kronor i timmen mot kollektivavtalets 90 kronor – var vi journalister inte lika mycket på hugget som i dag. Vad beror det på?

– Det här blir spekulationer. Men man kan tänka sig att en S-ledare hade råkat värre ut i samma situation. För S är kärnan i politiken att värna om dem som tjänar mindre. I en moderat världsbild är lönedifferentiering helt okej. Därför blir det inte lika förvånande när en moderat handlar som Reinfeldt gjorde.

Å andra sidan, Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilo är två exempel på borgerliga politiker som faktiskt fick avgå. Kommentar?

– Drevet brukar inte gå mot en man, som nu. Kvinnor brukar råka hårdare ut, så det är en hälsosam förändring.

– Den gången hade vi fått en ny regering som visade på inkompetens direkt. Det är en godbit nästan omöjlig för journalisterna att släppa.

– Det är lite det som Juholt nu drabbas av – varenda sak följs upp. Vissa saker är knappt mer än nyhetsankor, det är inga stora saker, men han dör av många små sår tillsammans.

Mona Sahlin blev hårt åtgången. Kan det vara så att man nu vill visa att man kan gå lika hårt åt en man?

– Jag tror att många har haft den tanken. Men varför ska man ta igen det på samma parti? Det är svårt att veta. Men det kan finnas ett visst inslag av kompensation, att man vill visa journalistisk integritet. Kanske vill man kompensera för det som brukar vara ett drev mot kvinnor.

Även Tom Bryder, tidigare professor i politisk psykologi vid Växjö och Lund, anser att journalisterna går väldigt hårt Håkan Juholt – för hårt, till och med.

– Kan ni inte bärga er tills förundersökningen är klar? Det tar inte lång tid. Det verkar som om det är potatistider – att ni inte har något att skriva om.

Du menar att vi borde vänta med de värsta skriverierna tills skuldfrågan är helt avgjord?

– Ja, jag tycker faktiskt det. Håkan Juholt har inte ens fått chansen att visa att han kan; han fick knappt tala färdigt i partiledardebatten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.