Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Juholt: Alla har rätt till mobil

Det ska gå att ringa överallt i landetoch apoteken tvingas bli bättre på att tillhandahålla medicin, menar S-ledaren Håkan Juholt.
Det ska gå att ringa överallt i landetoch apoteken tvingas bli bättre på att tillhandahålla medicin, menar S-ledaren Håkan Juholt. Foto: Lars Lindqvist
S-ledaren Håkan Juholt vill införa nya regleringar för såväl mobiltelefonimarknaden som el-, järnvägs- och apoteksmarknaden. Han vill att samtliga teleoperatörer ska vara skyldiga att erbjuda alla kunder i hela landet sina tjänster – också långt ute i glesbygden.

– Man kan inte ha rätt att välja bort medborgare för att det är för dyrt, säger han till DN.

Avregleringen av telefonimarknaden brukar framhållas som ett gott exempel som gett kunderna låga priser. Nästan alla i landet har tillgång till mobilnäten, men att bygga ut tjänsterna till att omfatta precis alla är mycket dyrt.

Sedan Telia Sonera i år börjat avveckla det fasta telefonnätet för 50 000 kunder och ersätta det med mobiltelefoni har vissa glesbygdsområden periodvis blivit helt utan telefonsamband.

– Jag har besökt flera delar av landet där människor inte ens kan ringa SOS Alarm eller använda trygghetslarmet de har på handen, för att det anses för dyrt att bygga ut mobilnätet. Det är inte rimligt att det i vissa delar av landet finns hur många operatörer som helst att välja på, och i andra delar av landet kan du inte ens använda ditt trygghetslarm.

Ska alla bolag vara tvungna att erbjuda service överallt?

– Ja. Man ska kunna erbjuda service till medborgare i hela landet. Det kan inte vara som så att man har rätt att välja bort medborgare för att det är för dyrt. Det är alldeles orimligt, säger Håkan Juholt och redo­gör för sanktionerna om kraven inte fylls: vite, skadestånd och ytterst indragna tillstånd.

Enligt Telia har man en täckning på 90 procent av Sveriges yta. Tele 2 har 73 procent, medan ett bolag som Tre endast har 30–40 procent.

Ett annat område där Håkan Juholt vill införa hårdare regleringar med hot om viten och indragna tillstånd är kring apoteken.

– Man ska få sin medicin inom 24 timmar. Det är inte vi medborgare som ska behöva springa omkring och leta efter medicin när vi är sjuka, för att apoteken inte har något gemensamt register. De får upprätta ett sådant. Och gör de inte det så blir det vite eller så vi drar in tillståndet för dem. Medborgarintresset måste komma före deras intresse av att tjäna pengar på oss.

S arbetar nu också med ett förslag för att hårdare reglera elmarknaden. Det ska presenteras när det kommer lite snö och är kallare ute, säger partiledaren. När det gäller järnvägarna vill han att staten ska ta tillbaka uppgiften att underhålla järnvägsnätet och att SJ ska få ett samhällskrav vid sidan av lönsamhetskravet.

– Dessa fyra marknader är exempel på samhällsnyttig verksamhet där en upphackad marknad på grund av kortsiktiga vinstintressen inte levererar det som samhället och medborgarna främst behöver. De anser att det är för dyrt för dem, det minskar deras vinst. Då måste de marknaderna regleras.

När Håkan Juholt valts till partiledare sade han att människor ska vara medborgare i ett samhälle, inte reduceras till kunder på en marknad. Det är nyckelmeningen i hans politiska kurs, som han nu känner att han fått partiets stöd för efter att ha hållit sig på benen under sin ledarkris.

– Jag kommer likt boxaren Muhammad Ali, min ungdomsidol, att fortsätta att dansa som en fjäril och sticka som ett bi. Men jag kommer att hålla upp garden mycket, mycket hårdare. Jag har hängt mot repen och motståndarna har slagit mig i mellangärdet intensivt i två månader. Men jag tog mig in i ringen igen. Och nu vet jag att den här matchen kommer att gå bra. Jag känner mig mycket starkare som partiordförande nu än i våras, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.