Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Juholt-effekten uteblev bland riksdagsväljarna

Beskedet om ny partiLedare har inte gett något lyft i opinionen för Socialdemokraterna. Håkan Juholt får ta över ett parti som fortfarande inte når upp till 30-procentsstrecket. Samtidigt krymper nu skillnaderna mellan de två blocken, visar DN/Synovates senaste mätning.

När Håkan Juholt i dag väljs till ny ordförande för Socialdemokraterna tar han över ett parti som i flera mätningar i rad inte klarat av att nå upp till 30 procents väljarstöd. I DN/Synovates marsmätning får S 29,9 procent, en icke statistiskt säker uppgång med 0,9 procentenheter sedan februari.

– Någon Juholteffekt var inte att vänta redan nu. Han är relativt okänd och väljarna vet inte riktigt var man har honom. Om det ska bli någon snabb opinionsmässig effekt beror mycket på hur han kommer att hantera den uppmärksamhet han får i och med att han väljs, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate.

Även om marsmätningen inte visar på några stora förändringar i opinionen kan de rödgröna partierna ändå glädjas åt att skillnaden mellan blocken krymper. Avståndet är nu 5,2 procentenheter, vilket är i stort sett samma som efter höstens val.

Men de borgerliga brottas med ett annat problem. Om det vore val i dag så skulle Kristdemokraterna inte komma in i riksdagen och det skulle påverka styrkeförhållandena mellan blocken.

– Om man tar bort KD är det i princip dött lopp mellan blocken. Men vi vet att när det blir val så mobiliseras KD:s väljare och partiet brukar också få en del stödröster, säger Nicklas Källebring.

KD har inte haft mer än fyra procent i någon av mätningarna efter valet. I mars får KD stöd av bara 3,2 procent av väljarna.

Moderaterna är fortfarande med marginal Sveriges största parti. I marsmätningen får M 34,9 procent, en icke statistiskt säker nedgång med 1,8 procentenheter. Ända sedan valet har M i samtliga mätningar legat stabilt kring 35 procent.

Centern tar sig tillbaka på rätt sida av fyraprocentsstrecket i mars genom att notera ett stöd på 5,0 procent, en uppgång med 1,4 procentenheter jämfört med februari. Folkpartiet går åt motsatt håll och får 6,2 procent, en nedgång med 1,5 procentenheter.

Miljöpartiet går framåt i mars och stärker med sina 9,7 procents stöd ställningen som Sveriges tredje största parti. Vänsterpartiet backar något och noterar 4,5 procent.

Sverigedemokraterna får 5,7 procent, vilket är identiskt med vad partiet fick i höstens val.

Mätningen bygger på 2 840 telefonintervjuer genomförda under tiden 7–23 mars 2011. Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställd jämfört med februarimätningen.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.