Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Juholt har partiets stöd trots nytt tapp

Socialdemokraterna når en ny bottennivå i den senaste DN/Synovate-mätningen. Partiet har stöd av 24,2 procent av väljarna – en historiskt låg siffra. Men partiledaren Håkan Juholt sitter för tillfället säkert, visar DN:s undersökning bland S-toppar ute i landet.

– Vi ser fortfarande ingen vändning. Det var en bottennotering förra gången och nu har det ytterligare sjunkit lite grand, även om förändringen ligger inom felmarginalen, säger Karin Nelsson, vd på Synovate.

S-noteringen på 24,2 procent i december är en minskning med 0,9 procentenheter jämfört med mätningen i november. I oktober fick partiet 28,2 procent. December­noteringen är den lägsta sedan Synovate (som tidigare hette Temo) inledde sina opinionsmätningar 1979.

– Vi kan inte säga var den egentliga botten ligger för Socialdemokraterna. Det är fortfarande väldigt mycket fokus på Håkan Juholt som person, även om det också varit diskussioner om politiska sakfrågor som mobilnätens täckning under mätperioden.

DN har varit i kontakt med 105 socialdemokratiska kommunal- och oppositionsråd ute i landet.

En majoritet av dem stöder fortfarande sin partiledare medan en femtedel i vår undersökning inte tror eller är tveksamma till att Juholt är rätt man att leda partiet i nästa val.

”S kan absolut vända trenden. Håkan nej. Partiet måste bestämma sig för om det går med Håkan innan sommaren. Annars måste en öppen process i gång där kandidater till kongressen kan träda fram”, skriver ett kommunalråd.

Kritikerna är inte bara tveksamma till Håkan Juholt, utan även till and­ra personer i partiledningen, som den ekonomisk-politiske talesmannen Tommy Waidelich.

Bland Håkan Juholts anhängare läggs en stor del av skulden på medierna eller på S i Stockholms län, som många menar ligger bakom Håkan Juholts svaga ställning.

”Jag är övertygad att om politiken och dess innehåll avgör nästa val så har Håkan stora möjligheter att vinna. Är det den totalt dominerande borgerliga pressen som ska avgöra Sveriges framtid är jag inte lika säker”, skriver ett oppositionsråd.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är vinnare på Socialdemokraternas kris i DN/Synovate. I mätningen får MP 12,2 procent, en ökning med 1,4 procentenheter jämfört med förra månaden. Det är en ökning som ligger inom felmarginalen, men Synovates analytiker ser ändå ett mönster:

– I jämförelse med valet ser vi en klar överströmning av väljare från Socialdemokraterna till de andra rödgröna partierna. Det har ­tidigare märkts mest på Miljöpartiet. Nu kan vi också se det för Vänsterpartiet, trots att inte ledarfrågan är riktigt klar, säger Karin Nelsson.

Lars Ohlys efterträdare som väns­terledare – troligen Jonas Sjöstedt – får därmed ta över ett parti i viss opinionsmässig medvind. Väns­terpartiet får 6,3 procent, en ökning med en procentenhet jämfört med i november.

Den nya centerledaren Annie Lööfs effekt på opinionssiffrorna blev kortvarig. Centerpartiet får 5,4 procent – en nedgång med 0,9 procentenheter.

– Om det har funnits en ”Annie Lööf-effekt” så har den avstannat, säger Karin Nelsson.

Kristdemokraterna halkar på nytt under 4-procentsspärren. KD får 3,8 procent, en minskning med en halv procentenhet. De två största borgerliga regeringspartierna Moderaterna (35,7 procent) och Folkpartiet (6,5 procent) ligger i stort sett stilla i mätningen.

Sverigedemokraterna får 5,5 procent, vilket ligger under nivån när partiet kom in i riksdagen i fjol då det fick stöd av 5,7 procent av väljarkåren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.