Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Juholt: Jag har inte ljugit

S-ledaren Håkan Juholt återvände till rampljuset efter en månad och kommenterade den interna kritiken. Han bekräftade den bild partiets ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich gett om turerna kring a-kassan i skuggbudgeten.

Det var en brunbränd Juholt som kom till Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen efter bland annat semester i Mexiko.

– Jag har vilat, förberett mig, planerat, läst och studerat. Jag är en bättre människa i dag än vad jag var i december, sade han.

Under de senaste veckorna har kritiken mot Juholt fortsatt i partiet. För ett par dagar sedan krävde dessutom LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin ett klargörande om hur det gick till när partiets budgetmotion togs fram i höstas. Det blåste upp till storm i riksdagsgruppen när motionsförslaget presenterades. Många var upprörda över att det satsades för lite på de arbetslösa och motionen fick göras om. Juholt har dock förnekat att han försökt skrota löftet om höjd a-kassa.

Juholt fick i Sälen frågan om han ljugit.

– Nej det har jag sannerligen inte gjort, säger han.

– Det har blivit väldigt enkelt att slänga ur sig och publicera uttrycket lögn. Det har devalverats på ett sätt som jag inte sett tidigare.

Juholt hävdar att det pågått en ”ryktesspridning” om honom, men vill inte spekulera i varför.

– Jag känner att de här ryktena håller på att ebba ut, för nu är det gamla rykten som kommer tillbaka.

Tommy Waidelich har uppgett att det var han som ville minska satsningarna på a-kassan för att få råd till andra satsningar i budgeten och fick stöd för det hos partiledaren.

– Det han säger stämmer in i minsta detalj, säger Håkan Juholt.

Juholt uppger att det fanns satsningar på a-kassan även i den första versionen av budgetmotionen.

– Det pågick en diskussion i riksdagsgruppen hur mycket vi skulle satsa på a-kassan. Det tog några dagar att arbeta fram det beslutet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.