Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Juholt: Jag kör på fullt ut

På torsdagen, i radions P4 Extra, bröt Håkan Juholt den flera dagar långa tystnaden kring de oegentligheter han påstås ha gjort sig skyldig till.

– Jag mår efter omständigheterna bra. Jag förstår att många som undrar vad det är som händer egentligen, sade Juholt till P4 Extras programledare Lotta Bromé.

Han tillade dock att det här är något att han har räknat med, att han inte är överraskad att något så dramatiskt kan drabba en person i hans ställning och att han varit med om liknande under sin tid som nära medarbetare till Göran Persson.

– Det finns inget åtal väckt mot mig. Jag har inte begått något brott och det är det heller ingen som påstått, sade Håkan Juholt som upprepade sitt budskap från ett pressmeddelande för några dagar sedan att han gjort likadant sedan många år och att han omedelbart reparerade det felaktiga när det uppdagaades för honom.

– Jag har min bostad i Oskarshamn, där jag bor med min son. Jag tänkte att jag skulle sköta mina boendekostnader så som jag har gjort ända sedan jag blev riksdagsledamot 1994. Jag har uppfattat det som att jag har gjort rätt hela tiden.

Ska man alltid utnyttja bidrag till gränsen? undrar Lotta Bromé.

– Verkligen inte och jag är alldeles uppenbart en person som inte beter sig så, svarade Juholt.

– Säkert tycker människor att jag har gett girigheten ett ansikte. Jag har gjort två misstag, eventuellt. Har det blivit fel ska det rättas till, men allt annat som förekommit är rykten och spekulationer.

Det tråkiga, tillade han, är att han under tiden är förhindrad att prata politik under tiden utredningen pågår. Samtidigt konstaterade han än en gång att okvädingsord och kritiska granskningar följer med hans position och sådant har i princip samtliga hans företrädare fått utstå.

Lotta Bromé låter Håkan Juholt få lyssna på en enkät bland människor på gatan med kritiska åsikter riktade mot honom.

– Jag är inte på något vis en felfri människa och jag har gjort ett fel som jag har bett om ursäkt för. Jag är inte slarvig, men jag reser mycket i arbetet och om det skulle vara så att jag vid ett eller två gånger gjort fel i någon av mina tusen reseräkningar så har det skett i tron om att jag har gjort rätt. Mycket mer än så kan jag inte göra.

Är du en bra ledare?

– Jag är en ledare som inte styr med diktat. Jag vill ha en diskussion. Jag kan inte se riksdagsgruppen som ett kompani utan som några som måste arbeta tillsammans med politiken. Partiet är enat bakom politiken.

Ska du ta timeout?

– Absolut inte. Jag kör på fullt ut. I det här klimatet, när alla rykten kan framföras anonymt som sanningar, är att tvingas slåss mot väderkvarnar vilket gör att jag inte helt kan ägna mig åt allt jag hade tänkt.

På torsdagen samlades gruppstyrelsen för partiet i riksdagen till ett extrainkallat möte. Efteråt var ledamöterna väldigt förtegna. På fredagen ska Socialdemokraternas verkställande utskott samlas till möte på partihögkvarteret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.