Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Juholt på försoningsresa i landet

Håkan Juholt inledde på måndagen sin turné för att träffa partimedlemmar och sympatisörer runt om i landet. Det första stoppet var på ABF i Sundbyberg, där han började med att be om ursäkt för att ha tagit ut för mycket i hyresbidrag från riksdagen. Juholt lovade också ändring för att förbättra bilden av partiet.

Efter den gångna veckans mediestorm inledde Juholt på måndagen sin rundresa för att reparera det skadade förtroendet för honom och partiet. Första stoppet var ABF:s lokaler i Sundbyberg. Där hade ett 40-tal partisympatisörer och medlemmar, och nästan lika många journalister samlats.

– Jag är ledsen över att ha gjort er besvikna, sade Juholt.

Socialdemokraternas ledare uppgav att han personligen läst samtliga mejl som skickats till honom och till partiet den gånga veckan och att han därför förstod vad många nu känner.

– Jag har inte byggt en mur runt omkring mig, försäkrade han.

Några nya förklaringar till varför han tagit emot 160 000 kronor för mycket i hyresersättning från Riksdagen gavs inte. På väg in till mötet försäkrade Juholt att han inte fick någon information om att han gjort fel förrän han skickat in en ny ansökan om hyresersättning 13 september. Hans assistent har dock uppgett att partiledaren informerades redan i augusti.

Juholt ansåg att han lyckats lägga grunden för en ny S-politik som tagits väl emot. Däremot tvivlar nu, enligt honom själv, många på att han klarar av att genomföra sin politik.

– Jag har inte lyckats med ordning och reda i strukturen, sade Juholt.

Han ska nu "koppla till sig" seniorrådgivare som har varit med och bildat regering eller som jobbat centralt i regeringskansliet.

– Vi ska stärka strukturen så att vi kan gå direkt in och styra landet 2014 utan ett första år av misstag.

Jesper Lindholm från ungdomsförbundet SSU menade att även bilden av partiet måste förändras och påpekade att man har "gubbar" som partiledare och som de tyngsta talespersonerna. Han efterlyste fler kvinnor och personer med invandrarbakgrund.

Juholt lovade att bilden av partiet kommer att förändras och lovade besked inom kort. När han efter mötet fick frågan om talespersoner ska bytas ut, svarade Juholt bara att strukturen kring honom ska stärkas.

Juholt kommer i höst att bege sig till bland annat Norrbotten och Skåne. Många av resorna var planerade sedan tidigare.

– Men inte så många som det blir nu, säger Juholt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.