Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Juholt: På min nivå ska man klara en sådan här granskning

Håkan Juholt tänker genomföra förändringar i partistaben, men han petar inte de nära medarbetare Tommy Waidelich och Peter Cervin. På måndag inleder han en turné för att bygga upp förtroendet. Det berättade S-ledaren i TV4 på lördagsmorgonen.

När Håkan Juholt besökte TV4:s morgonsoffa på lördagen berättade han att han hade en plan innan han gick in till fredagens maratonmöte i partiets verkställande utskott, det möte som slutade med enhälligt stöd för partiledaren. Den viktigaste punkten i planen var att han ska ut på turné. Den börjar på måndag.

– Jag ska framför allt lyssna på vad folk tycker är viktigt.

Men vilken den första anhalten blir visste Juholt ännu inte.

Det var aldrig någon diskussion under VU-mötet om att Juholt skulle avgå, sade han. Men om en enda ledamot hade sagt sig sakna förtroende menade han att det hade varit otänkbart att sitta kvar.

– Det är med förtroende som med graviditeter: antingen har man det eller inte, antingen är man gravid eller inte.

På TV4:s fråga om Juholt kommer att sparka medarbetare för att återfå förtroendet svarade han att det kommer att bli förändringar, men utan att precisera. Dock gjorde han klart att varken den ekonomisk-politiska talespersonen Tommy Waidelich eller assistenten Peter Cervin kommer att petas. Cervin var den som för medier berättade att Juholt fått information om bidragsfelet tidigare än partiledaren själv hade medgivit.

– Tommy Waidelich och jag kommer att bli ett radarpar, sade han till TV4:s Jesper Börjesson.

De opinionssiffror som publicerades på lördagen, bland annat i DN och av TV4, och som visar att minst hälften av svenskarna har fortsatt litet förtroende för Håkan  Juholt kommenterade han så här:

– Man ska komma ihåg att många av dem som svarat vill ha en borgerlig regering. Men å andra sidan: att det efter denna mediastorm överhuvudtaget finns någon som säger ”ja, det var mycket krutrök men när den lagt sig var det kanske inte så farligt”, det tycker jag är fantastiskt.

Håkan Juholt sade i början av bidragsaffären att ”reglerna var glasklara”, men sedan visade det sig att det inte finns några tydliga regler. Han förklarade detta med att han ville ta på sig hela ansvaret själv och inte skylla på någon annan.

På TV4:s fråga om han inte i själva verket skulle kunna föregå med gott exempel och avstå från bostadsbidraget, med tanke på att han har 144.000 kronor i lön, svarade han:

– Ja, om det vore en ekonomisk fråga. Men riksdagen står för principen att varje ledamot ska ha rätt till en bostad. Den principen ska man inte rucka på.

Håkan Juholt redde också ut frågan om han är sambo eller ”kulbo” med Åsa Lindgren, som bor i den lägenhet han fått bidrag för:

– Man måste vara tydlig med en sak: jag har två söner i ett hem i Oskarshamn. Jag vill att de ska känna att de har ett hem. Jag är särbo med Åsa när jag är i Oskarshamn och jag är sambo med Åsa när jag är i Stockholm. Jag vill att mina söner ska veta att mitt hem och mitt hjärta är med dem.

Om att klara sig helskinnad genom en hård mediestorm sade den tidigare journalisten Juholt att man på hans nivå ”ska klara en sådan här granskning”. Att partiföreträdare både har varit kritiska och läckt kommenterade han med att vi lever i ett helt nytt medielandskap:

– Alla är uppkopplade ständigt och jämt, det måste man ta.

Journalisterna ska granska makten, menade Juholt, men såväl de som politiker "ska så långt som möjligt hålla sig till sanningen". Han var också mycket kritisk mot att reportrar under den stormiga perioden sökt upp hans mor och hans barn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.