Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Juholt rörde partifolket i själen

Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Håkan Juholt tog S-kongressen med storm. Retoriskt skicklig, stark ideolog och en person som talar som folk förstår, var några av omdömena.

Mest av allt var Håkan Juholts en timme långa installationstal en övning i att peppa stukade socialdemokrater. Av kommentarerna efteråt verkade han ha lyckats, men några var också lite avvaktande.

- Det var länge sedan jag blev så rörd som när jag hörde Juholts tal. Men vad hans ideologi betyder i praktisk politik vet vi ännu inte i alla frågor. Djävulen kan sitta i detaljerna, sade Kommunals ordförande Annelie Nordström till Kommunalarbetaren.

Statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld var imponerad:

- Det kanske är ett av de mest retoriskt skickliga vi hört i partiet sedan Olof Palmes dagar, säger Bjereld och tillägger:

- Det lyckades entusiasmera de egna leden, det hade humor som biter och det lyckades ur ideologisk ståndpunkt göra skillnaden tydlig mellan socialdemokratisk och borgerlig politik.

Men Bjereld tycker att det var svagt vad gäller miljö och omvärlden.

Inga svekdebatter

Förre LO-ordföranden Stig Malm tyckte det var ett skickligt ideologiskt tal som Juholt höll och han lyckades göra det utan att bädda för svekdebatter.

- Han var noga med att inte binda upp sig i detalj. Han skapade sig den frihet han behöver, sade Malm.

Nalin Pekgul gav Juholt VG.

- Det var ett bra tal, något som vi behövde nu efter alla dessa månader. Det var ideologiskt och gav självförtroende, sade hon, men var missnöjd med att han inte tog upp frågan om att dela föräldraförsäkringen lika mellan föräldrarna.

Anna Johansson, ordförande för kriskommissionen och kommunalråd i Göteborg, var odelat positiv:

"Vilken stämning!!! Och vilken energikick!!! Jag tror jag är lite kär, skrev hon på twitter.

Hennes mer kände far, Göran Johansson, Göteborg, tror att Fredrik Reinfeldt "är skitnervös nu".

- Juholt är den han är, han är ärlig, han säger vad han tycker och han pratar ett språk folk förstår. En riktig gammal präktig sosse, det tror jag går hem i stugorna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.