Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Juholt: Sahlin är viktig för mig

Juholt uppger att han träffar Sahlin regelbundet. ”Vi har jättebra kontakt. Hon är viktig för mig”, sade han på väg in till Socialdemokraternas riksdagsgruppsmöte. Han ville dock inte kommentera att Sahlin passade på frågan om Juholt är kvar som partiledare 2014.

– Jag har inga synpunkter på det. Jag kommer att leda Socialdemokraterna i valet 2014.

Även partiets förre ekonomisk-politiske talesperson Thomas Östros kom till riksdagsgruppsmötet. Östros ville i SVT:s Agenda i söndags inte svara på om han har förtroende för Juholt, utan valde då att säga att han har förtroende för partiets verkställande utskott (VU), där Juholt ingår.

Östros fick utanför riksdagsgruppen en rad nya frågor om han har förtroende för partiledaren.

– Det är inte jag som ska bedöma detta. Jag får förlita mig på VU

Men kan du inte svara på om du själv har förtroende för Juholt?

– Jag sitter inte alls inne med den informationen som de har. De har suttit en hel lång dag och vänt och vridit på frågan. De har mycket större kunnande än jag. Om de bedömer att detta går att rätta till så har jag mycket stort förtroende för att de gör en klok bedömning och därmed har jag samma åsikt, säger Östros.

Östros fick också frågor om det pågår en dialog i partiet om att ge honom en plats i Juholts lag.

– Jag vet inte vad dialog betyder i det fallet. Jag söker inga positioner i partiet överhuvudtaget. Senaste gången vi talades vid var ett halvår sedan. Så det är långt mellan replikerna, säger Östros.

På frågan om hur han ser på krisen i partiet svarar Östros.

– Det är en mycket allvarlig kris och kanske den svåraste kris vi varit inne i. Det kräver att vi rycker upp oss betydligt för att få bättre mätningar framöver. Nu kommer en SCB (partisympatiundersökningen i december) och det kanske kommer att ligga runt 30 procent, men det duger inte, säger Östros.

– Nyckel är respekten för partiet. Det är när den respekten är tillbaka som vi också får respekt för våra förslag.

Östros upprepade sitt råd att partiet måste fokusera på några viktiga politikområden och där ta fram tunga förslag som blir omdebatterade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.