Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Juholt ska ha varnats redan 2009

Juholt höll på fredagen presskonferens om pengarna som han fått för sitt boende.
Juholt höll på fredagen presskonferens om pengarna som han fått för sitt boende. Foto: Niklas Larsson/Scanpix
Håkan Juholt erkänner att han brutit mot reglerna då han tog ut full ersättning för sin lägenhet trots att han delar den med sambon. Men, hävdar han – fusket skedde inte medvetet. Nu skriver Aftonbladet att han ska ha varnats för sitt beteende redan 2009.

Under drygt fyra år har S-ledaren Håkan Juholt fått sammanlagt 320.000 kronor i ersättning av skattebetalarna för sin och sambons bostad. Han erkänner att han gjort fel som tagit ut ersättning för hela hyran – trots att han bara haft rätt att begära ersättning för sin del, vilken rimligtvis bör landa på halva summan.

I början av augusti hörde riksdagens förvaltningsavdelning av sig till Juholt för att fråga om han verkligen skulle ha hela summan. Trots det skickade han den 13 september in en ansökan om att få hyran fullt betald – då 7.255 kronor i månaden.

Håkan Juholt sade på fredagen till DN att han inte kände till att riksdagsförvaltningen hört av sig i somras. Men enligt Aftonbladet ska det alltså inte ha varit den enda varningen. Redan 2009 ska han ha varnats för fusket, uppger ”toppkällor” för tidningen.

S-ledaren var då tillförordnad partisekreterare men skulle lämna posten till förmån för Ibrahim Baylan. I samband med att summan på Juholts fallskärm skulle fastställas genomfördes ett slags internrevision, varpå den felaktiga hyresutbetalningen upptäcktes.

Partikassören Tommy Ohlström förnekar för Aftonbladet kännedom om revisionen:

– Nej, jag har ingen aning om detta, det är ingenting känner till, säger han.

DN.se har via pressekreterare Sofie Rudh sökt Håkan Juholt. Hon uppger att partiet valt att inte kommentera uppgifterna.

Håkan Juholt har enligt uppgift till DN betalat tillbaka pengarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.