Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Juholt sms-sågad internt

Foto: Scanpix
S-ledaren Håkan Juholt radiointervjuades i Ekot i lördags. Hans insats imponerade inte på Anders Johansson, kommunalråd i Sigtuna och ledamot av partistyrelsen: "Det är så jävla illa", skrev Johansson efteråt i ett sms till flera partikamrater, uppger Expressen. Statsvetaren Ulf Bjureld tror inte att kritiken är representativ.

"Jag tycker inte att detta är värdigt mitt fina parti och vet inte om jag vill vara en del av förfallet", skrev Johansson vidare.

Anders Johanssons besvikelse gäller bland annat hur partiledaren besvarade frågor om skatt på pension och arbete.

"Vår ordf MÅSTE kunna ge TYDLIGA och SAMMA besked om välfärd/vinst oberoende vilken situation han är i, annars missar vi även detta gyllene läge", hävdar Johansson i sitt sms.

Enligt honom delas åsikterna av andra socialdemokrater – "de som svarat har hållit med mig", säger han till Expressen.

Det framgår inte vilka eller hur många personer som fick Johanssons sms. Anders Johansson anser att Juholt på flera områden misslyckades med att ge besked om partiets politik. Han är också väldigt kritisk mot att Juholt skapat en konflikt med SVT om partiledardebatterna.

– Vem kan som partiledare tro att man i dag kan läxa upp public service och SVT? Den tiden var förbi redan på Tage Erlanders tid. Det kan bara resultera i en sak, att SVT inte kan ändra sig på en enda punkt, för då skulle det uppfattas som påtryckning från ett parti, säger Johansson.

– När vi är i fritt fall i opinionen och har det sämsta läget sedan 1920-talet, ska vi då ha en match med Sveriges Television, när vi mer än någonsin behöver komma ut med vår information? Det är ju inte klokt, säger han.

Håkan Juholt själv vill inte kommentera Anders Johanssons åsikter. I stället hänvisar hans pressekreterare till förste ombudsmannen i Stockholms län, Nils Vikmång, för en kommentar.

När TT frågar varför han ska kommentera detta blir svaret:

– Det kan inte jag heller förklara. Jag har ingen kommentar att ge på detta.

Utöver bråket med SVT anser Anders Johansson att Håkan Juholt misslyckades ge besked i flera centrala frågor.

– Han kunde inte på ett trovärdigt sätt förklara hur vi socialdemokrater ser på frågan om vinst i välfärdssektorn. Är vi för eller emot? Det finns mängder av frågor som dyker upp snarare än rätas ut när man hör intervjun.

– Det är ju opinionsmässigt ett drömläge för oss att sätta dit Moderaterna och Kristdemokraterna i den här frågan. Det är ansvaret för vanvården det ska handla om, det ska ju inte handla om en teknisk diskussion om var gränsen mellan riskkapitalbolag och bolag går. Eller vad som är vinst och vad som inte är

En annan fråga där Juholt inte lyckades enligt Johansson handlade om statens finanser.

– Här är det oerhört viktigt att den person som vill bli statsminister aldrig svajar kring vad som är socialdemokratisk politik. När det kommer till kärnan i den ekonomiska politiken så måste den sitta i ryggmärgen hos en S-ledare.

– Jag förstod inte vad hans svar var. Och om inte jag, som är kommunalråd och sitter i partistyrelsen gör det, hur ska då väljarna göra det? säger Anders Johansson.

Enligt Anders Johansson handlar det om ett rent förfall i partiet för närvarande.

– Det kan inte beskrivas på något annat sätt. Vi ska vara ett 40 procentsparti, vi ska aspirera på regeringsmakten, vår partiordförande ska bli statsminister, och så går det på det här sättet, säger Johansson.

Däremot vill han inte gå så långt att han kräver Juholts avgång. Men däremot måste partiet göra flera saker mycket bättre. Och det kräver att medlemmarna påtalar saker som är fel.

– Det får inte bli en tystnadens kultur. Om vi tror att ju mindre vi blir, desto mer slutna måste vi bli, så är vi inne på en väldigt farlig väg. Ska vi häva oss upp från den här djävligt usla nivån, så måste det föras en mycket mer intensiv debatt.

På frågan om han tror att Håkan Juholt är vuxen rollen, svarar han:

– Man måste kunna svara snabbt och ryggmärgsmässigt på många tuffa frågor och man måste ingjuta förtroende. Det krävs väldigt mycket förbättring av det, kan jag konstatera efter lördagsintervjun, säger Anders Johansson.

Inte heller partisekreteraren Carin Jämtin vill kommentera Anders Johanssons hårda kritik. Även hon hänvisar till Johanssons partidistrikt, som inte heller vill kommentera saken.

Statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld tror inte att Anders Johanssons hårda kritik är representativ för ledande partiföreträdare.

– Tvärtom tror jag att det nu finns en samling kring ståndpunkten att lägga fokus på politiken och på det sättet ge Juholt arbetsro och en möjlighet att återvinna inte bara partimedlemmarnas utan också väljarnas förtroende, säger Bjereld.

– Min tolkning är att Anders Johansson hade ett behov av att personligen lätta på trycket efter att ha hört Juholt i intervjun. Det var i så fall utomordentligt aningslöst av honom att göra det genom sms och utan att inse att vi lever i en tid då allt blir offentligt. Så länge inga ledande partiföreträdare går ut och ger Anders Johansson stöd tror jag inte det inträffade försvagar Håkan Juholts ställning, säger Bjereld.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.