Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Juholt står sig slätt som statsminister

Raset i opinionen fortsätter för S-ledaren Håkan Juholt. När statsministerkandidaterna ställs mot varandra ligger han långt efter Fredrik Reinfeldt på samtliga områden, visar DN/Synovate. Håkan Juholt har dessutom betydligt lägre förtroendesiffror än företrädaren Mona Sahlin.

Håkan Juholt har en mardrömshöst bakom sig. Bråket om skuggbudgeten, hyresaffären, bojkotten av partiledardebatten och diskussionen om temporära medborgarskap gjorde att S-ledaren ifrågasattes både av väljarna och internt i partiet.

Efter ett stormigt möte med partiets verkställande utskott för fyra veckor sedan klargjorde Håkan Juholt att han inte ville avgå. Sedan dess har han rest runt i landet för att återupprätta förtroendet för honom och Socialdemokraterna. Och det finns en hel del att jobba med för S-ledaren, visar DN/Synovate.

Synovate har frågat 1 005 väljare om vem de föredrar, Håkan Juholt eller Fredrik Reinfeldt, på fem olika områden som ingår i en statsministers kärnuppdrag.

Fredrik Reinfeldt vinner stort på samtliga områden. Störst är skillnaden när det gäller vem som bäst företräder Sverige utomlands. Där föredrar 72 procent av de tillfrågade Fredrik Reinfeldt, mot 12 procent för Håkan Juholt.

Bara 11 procent tror att Håkan Juholt är bättre lämpad än hans huvudmotståndare att leda Sverige i händelse av en allvarlig kris.

– Fredrik Reinfeldt har en väldigt stark ställning och avståndet har vuxit sedan den förra mätningen. Framför allt när det gäller att företräda Sverige utomlands, säger Karin Nelsson, vd på Synovate.

Även jämfört med Mona Sahlin står sig Håkan Juholt dåligt. Han har i jämförelse med företrädarens sämsta notering i september ett statistiskt säkerställt tapp på fyra av fem områden. När det gäller att leda Sverige vid en kris har Juholt tappat nästan hälften av det stöd Mona Sahlin hade.

Tittar man på den mätning som genomfördes hösten 2007, när Mona Sahlin precis som Håkan Juholt nu hade varit partiledare i ett halvår, blir bilden ännu mer allvarlig för S-ledaren. Då hade Mona Sahlin starkare siffror än Fredrik Reinfeldt både när det gäller att skapa en majoritet i riksdagen för sin politik och förmågan att ingjuta hopp om en bättre framtid.

Inte ens de egna står helhjärtat bakom Håkan Juholt. Bara på två områden tycker mer än hälften av S-väljarna att Håkan Juholt är bättre än M-ledaren.

– Håkan Juholt har en klart svagare ställning än vad Mona Sahlin hade, säger Karin Nelsson

Ett område där det går att ana en ljusglimt för Håkan Juholt handlar om förmågan att ingjuta hopp om en bättre framtid för Sverige. Där föredrar en majoritet av både S-väljarna och de rödgröna väljarna honom framför Fredrik Reinfeldt. Men även där har Juholt klart sämre siffror än Mona Sahlin.

Mätningen genomfördes mellan den 27 oktober och 2 november.

Reinfeldt överlägesen Juholt på fem av fem områden

Synovate har ställt följande fråga till 1.005 väljare: I nuläget är Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt de främsta kandidaterna till statsministerposten efter riksdagsvalet 2014. Jag kommer nu att läsa upp ett antal saker som en statsminister har att utföra och jag vill att du talar om vem av Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt du tror är bäst på följande...

Företräda Sverige utomlands

Håkan Juholt: 12 %

Fredrik Reinfeldt: 72 %

Leda Sverige i händelse av en allvarlig kris

Håkan Juholt: 11 %

Fredrik Reinfeldt: 65 %

Leda regeringens arbete

Håkan Juholt: 15 %

Fredrik Reinfeldt: 63 %

Skapa en majoritet för sin politik i riksdagen

Håkan Juholt: 17 %

Fredrik Reinfeldt: 63 %

Ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige

Håkan Juholt: 24 %

Fredrik Reinfeldt: 55 %

Sahlin bättre än Juholt på fem av fem områden

Mona Sahlin, september 2010, och Håkan Juholt, november 2011

Företräda Sverige utomlands

Mona Sahlin: 18 %

Håkan Juholt: 12 %

Leda Sverige i händelse av en allvarlig kris

Mona Sahlin: 21 %

Håkan Juholt: 11 %

Leda regeringens arbete

Mona Sahlin: 19 %

Håkan Juholt: 15 %

Skapa en majoritet för sin politik i riksdagen

Mona Sahlin: 19 %

Håkan Juholt: 17 %

Ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige

Mona Sahlin: 32 %

Håkan Juholt: 24 %

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.