Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Juholt till attack mot utförsäljningar och arbetslöshet

I årets första partiledardebatt gick den omdebatterade S-ledaren Håkan Juholt på offensiven mot Fredrik Reinfeldt och regeringen. I synnerhet handlade det om arbetslöshet och hur offentliga tillgångar säljs ut.

Håkan Juholt inledde sitt anförande med en fråga till statsministern Fredrik Reinfeldt. ”Jag frågar dig var ditt mandat kommer ifrån när det gäller att sälja ut Sverige?”. En utförsäljning av offentlig verksamhet som dessutom, enligt Juholt, skett till reapris.

Juholt lyfte fram ett exempel där en vårdcentral såldes billigt till privata entreprenörer för att sedan säljas vidare till betydligt större belopp. ”Det finns inget medborgerligt stöd för utförsäljningen av gemensamma tillgångar” menade Juholt.

Arbetslösheten – 30.000 nya personer som anmälde sig som arbetslösa i december – var en annan huvudingrediens i Juholts anförande. Den otrygghet som sprider sig runt om i landet riskerar att förlänga och fördjupa krisen, sade han och framhöll att det är trygga människor som vågar investera och satsa på framtiden.

– Arbetslösheten minskar inte genom att man gör de arbetslösa fattigare. Utanförskapet hålls inte tillbaka genom att man tar resurser från sjuka och arbetsskadade, sade Juholt.

– Socialdemokratin kommer aldrig att acceptera den massarbetslöshet som nu biter sig fast, sade han och lovade arbete åt alla.

Juholt målade med breda penseldrag upp en politik som frigör kraften i Sverige, där bostäder byggs, alla ungdomar har gymnasieutbildning, storstäderna blir världsledande i miljövänlig uppvärmning och välfärden stärks.

Han anklagade regeringen för att gömma undan arbetslösheten i Fas 3, som nu är en större arbetsgivare än Volvo.

– Det är tomt, uppgivet, urskuldande men framför allt uppblåst, sade Juholt i sin sammanfattning av regeringens politik.

Fredrik Reinfeldt replikerade med att fråga om kostnaderna.

– Ja, hur många miljarder per minut tror ni Håkan Juholt gjorde slut på? Fanns det något som inte skulle få mer? Gigantiska offentliga utgiftssatsningar och enorma skattesänkningar, märkte ni det? Allt till alla i högt tonläge, sade Reinfeldt.

– Det måste ju någonstans hänga ihop det man säger och det man föreslår, sade han.

Juholt svarade med att ifrågasätta om regeringen för en ansvarsfull politik.

– Fredrik Reinfeldt leder den regering som genomfört skattesänkningar på upp till 100 miljarder kronor, som sålt ut ovarsamt, nästan skänkt bort, reat ut det vi tidigare ägde tillsammans.

Reinfeldt påminde om att Socialdemokraterna accepterat de skattesänkningar som hittills gjorts.

– Det finns ingen samlad opposition i Sverige. Möjligen ändras det till 2014, men det finns inte i dag, menade Reinfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.