Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Juholt vill inte tala om SMS-sågningen

Det råder öppet krig mellan höger- och vänsterfalangen i Socialdemokraternas partistyrelse om partiledaren Håkan Juholt. Han sågas av högermannen Anders Johansson, framgångsrikt kommunalråd i Sigtuna – men försvaras av vänsterprofilen Veronica Palm, S-ordförande i Stockholms län.
 

– Omdömeslöst, kallar hon Anders Johanssons sågning av Juholt på sms.

Den interna kritikstormen mot Håkan Juholt tog ny fart i går. Ett sms från partistyrelseledamoten Anders Johansson läckte ut till Expressen där han i hårda ordalag kritiserade Juholts framträdande i Sveriges Radios lördagsintervju i helgen.

Efter intervjun skrev Anders Johansson ett sms till flera partikamrater där han sågade Juholts insats i intervjun. I sms:et skrev han bland annat:

”Det är så jävla illa. Vår ordf MÅSTE kunna ge TYDLIGA och SAMMA besked om välfärd/vinst oberoende vilken situation han är i, annars missar vi även detta gyllene läge.”

Slutklämmen i sms:et löd:

”Jag tycker inte att detta är värdigt mitt fina parti och vet inte om jag vill vara en del av förfallet.”

Anders Johansson är ett av få S-kommunalråd i storstadsområden som lyckats öka väljarstödet under de senaste åren. Han beskevs i går så här av Thomas Östros, tidigare ekonomisk-politisk talesperson som anses hålla till på partiets högerkant:

– Det är ett framgångsrikt och frispråkigt kommunalråd. Jag tror att han har förmåga att själv beskriva vad han tycker och tänker.

En vänsterprofil i partiet som Veronica Palm, ordförande i S-distriktet Stockholms stad och suppleant i partiets innersta cirkel, det verkställande utskottet, gav en helt annan bild. Hon hyllade Håkan Juholt på Twitter efter hans insatsen i lördagsintervjun - och fördömde i går Anders Johanssons agerande.

– Jag vill avstå från att kommentera partikamrater som beter sig omdömeslöst, sade hon före gruppmötet i riksdagen inleddes vid 15-tiden.

Håkan Juholt anstod före mötet att svara på vad han tycker om Anders Johanssons kritik.

– Jag kommenterar inte på något sätt enskilda ledamöter i partistyrelsen, sade Håkan Juholt innan han gick in till en ”inspirationsdag” med S-riksdagsgruppen och dess personal i andrakammarsalen i riksdagshuset.

Flera högt uppsatta socialdemokrater hävdar att de inte lyssnat på lördagsintervjun - trots att det blivit ett stort samtalsämne och uppmärksammats stort i medierna de senaste dagarna.

En av dem är Leif Pagrotsky, ledamot i verkställande utskottet.

– Livet är inte bara politik, sade han till DN.se när han tio minuter försenad var på väg in till gruppmötet i riksdagshusets andrakammarsal.

Mötet skulle pågå under flera timmar och avslutas under tisdagskvällen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.