Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Juholt vill satsa på Stockholm

Håkan Juholt höll sitt sommartal i parkleken Lugnet , Västertorp, under söndagen.
Håkan Juholt höll sitt sommartal i parkleken Lugnet , Västertorp, under söndagen. Foto: Claudio Bresciani
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt mötte på söndagen hundratals åhörare i parkleken Lugnet i Västertorp. I sitt sommartal lovade Håkan Juholt bland annat en satsning på fler studentlägenheter, och en utbyggnad av tunnelbanan.

Håkan Juholt inledde sitt sommartal med att säga att parkleken Lugnet står för något större, en vision om att Sveriges invånare måste ta tillvara på varandra.

– Lugnet är en plats, ett öppet demokratiskt samhälle där vi är medborgare och inte reducerade till att bli kunder på en marknad. Parkleken Lugnet sätter medborgaren i centrum och inte dess köpkraft, sade han.

Juholt konstaterade tidigt i sitt tal att en satsning på Stockholmsregionen gagnar hela Sverige. Han beskrev regionen som Sveriges motor, och att det är avgörande för landet att Stockholm får en fortsatt tillväxt. Han riktade speciellt in sig på bristen på studentbostäder.

– I vår budget kommer det att finnas ett särskilt investeringsstöd för att bygga nya studentlägenheter, sade han.

Håkan Juholt föreslog en ny lagstiftning som gör att kommuner vid en nybyggnation ska vara skyldiga att bygga blandade områden med både hyresrätter och bostadsrätter. Han lovade även att Socialdemokraterna ska satsa på tunnelbanan, med utsträckta linjer mot bland annat Barkarby, Nacka och Täby.

Håkan Juholt var inte blyg med orden när han talade om situationen i skolan. Han menade att Sverige idag hamnat i en situation liknande den i USA, där föräldrarnas ekonomi och sociala status avgör vilka betyg eleven får.

– Nu är vi på samma nivå som i USA. Det är skamligt, oförskämt, och det ska stoppas, sade Håkan Juholt.

Han sade även att det är viktigt att skattemedel som är ämnade för skolan ska användas till just detta. Pengarna ska inte försvinna till skatteparadis eller delas ut till vinster.

Juholt nämnde flera gånger i sitt sommartal ordet ansvar, och gav en känga till Fredrik Reinfeldt om sättet att ta ansvar för Sverige.

– Verkligt ansvar är mer än att agera kamrer och balansera en budget. Det är att ha en idé om vart man ska föra Sverige, sade han.

– Det är inte ta ansvar att tvinga ut sjuka i fattigdom. Politik är att ta ansvar för alla medborgare och inte att se till att vi endast är plus och minus. Det är kamreraktigt beteende.

Juholt fortsatte att kritisera alliansens politik, framförallt hur man hanterat pensionärernas skatter.

- Det är inte ansvar att sänka skatten för löntagare och höja den för pensionärerna. Vi kommer i höstens budget lägga ett förslag där vi gör det bättre för pensionärerna med en mer rättvis beskattning. Pension är uppskjuten lön, sade han.

I samband med Norges nationella sorgedag sade Håkan Juholt att han varit i kontakt med statsminister Jens Stoltenberg.

– Våra tankar är med dem idag. Men vi ska också veta att de tänker på oss. Jag har flera gånger under veckan talat med Jens Stoltenberg. Han säger ”Håkan, med ert möte här hedrar ni på bästa sätt de värderingar dessa ungdomar dog för att försvara.”

– Vårt besked till dem som vill sprida hatet är att Socialdemokratin alltid kommer att kämpa mot främlingsfientliga idéer som Sverigedemokraterna sprider. Det är vårt löfte och vi kommer aldrig vika ner oss.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.