Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Juholts lag svajar betänkligt”

”Först och främst ska jag ha ett bra lag omkring mig”, löd ­­ Håkan Juholts svar i går på hur han ska återvinna förtroendet som partiledare.

– Det svajar betänkligt, både när det gäller den politiska kompassen och mediestrategin, säger S-debattören Ursula Berge.

När den nye S-ledaren tillträdde var riksdagskansli och partikansli mitt uppe i en omorganisation. Till följd av de allt sämre valresultaten förlorar partiet 48 miljoner kronor i minskat partistöd de närmaste fyra åren. Över 50 av de nästan 150 tjänsterna skulle bort.

Partiet varslade och erbjöd avgångsvederlag. Mellan 60 och 70 personer valde att sluta frivilligt, däribland ett stort antal pressekreterare och politiska tjänstemän med lång erfarenhet.

Samtidigt ville Håkan Juholt ha ett nytt lag omkring sig och han hade många luckor att fylla. En ny kanslichef – Sven-Eric Söder, med lång politisk erfarenhet som bland annat statssekreterare – fanns redan på plats och har gradvis fått ta över efter Mona Sahlins högra hand – mediestrategen och biträdande partisekreteraren Stefan Stern.

Men laget har ändå fått kritik för att vara för orutinerat.

– Det har tagit tid att få ihop folk och många har tackat nej. Det vet jag eftersom människor i Juholts krets ett flertal gånger har ringt mig och bett om förslag på bra namn, säger Ursula Berge som är S-märkt samhällsdebattör och samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Hon anser att Juholts stab och rådgivare gjort ett antal misstag, både politiskt och i kommunikationen.

– Regel 1 A är att ha en linje i sina budskap och så köra den. Inte som Håkan Juholt, som hade en på Facebook, en annat i intervjuer och en tredje på presskonferensen där han gjorde sin pudel. Ibland har allt varit hans fel och ibland någon annans. Det går inte, säger hon.

Den konfliktfyllda hanteringen av S-budgetförslaget, de olika beskeden om Libyeninsatsen och avhoppet från tevedebatten i söndags är andra exempel på frågor där staben borde hållit en annan och rak kurs, anser hon.

– Den politiska kompassen snurrar dessutom. Se bara på hur det gick när Morgan Johansson ringde staben för att förankra sin nya politiska kurs om medborgarskap och utvisning, säger hon och syftar på hur Johansson fick grönt ljus, bara för att snart dementeras av Juholt.

Lars Stjernkvist är kommunalråd i Norrköping och tidigare partisekreterare i S. Han säger att den senaste veckans kris inte handlar om staben utan om politisk moral.

– Den här krisen är långtifrån över och jag tror att det kommer att bli en diskussion också om Håkans stab. Men det som avgör är om väljarna tycker att de får godtagbara förklaringar på misstankarna om omoral, säger han.

Själv säger Juholt att han lyssnat på kritiken, bland annat från EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, som efterlyser en bättre organisation kring partiledaren.

På gårdagens presskonferens efter krismötet med det verkställande utskottet sa han att det kommer att hända saker de kommande dagarna.

– Jag måste lära mig ordentligt vad det innebär att sätta upp ett regeringskansli. Precis som Fredrik Reinfeldt 2006 har jag ingen erfarenhet av att leda ett land, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.