Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Juholts särbo fälld för bedrägeri

S-ledaren Håkan Juholt och särbon Åsa Lindgren återfanns på första raden under partikongressen i helgen.
S-ledaren Håkan Juholt och särbon Åsa Lindgren återfanns på första raden under partikongressen i helgen. Foto: Janerik Henriksson
Åsa Lindgren, nyvalde S-partiordföranden Håkan Juholts särbo, är dömd för bedrägeri mot sin tidigare arbetsgivare Fritidsresor. Det uppger Dagens Industri på nätet, Di.se.

I slutet av 2007 befanns Åsa Lindgren skyldig till bedrägeri och fick villkorlig dom och dagsböter för brott som bestod i att hon vid elva tillfällen genom oriktiga uppgifter till Fritidsresor kommit över sammanlagt 45.908 kronor.

”Vid nio av dessa tillfällen har hon under 2005 och 2006 lämnat oriktiga uppgifter i en automatisk informationshandling som ledde till att Fritidsresor betalade ut 23.800 kronor till Åsa Lindgrens privata konto i Nordbanken. Vid övriga tillfällen upprättade Åsa Lindgren oriktiga handlingar som gällde ersättning till resenärer för förlorat bagage med utbetalning till hennes eget konto. Då betalades 22.108 kronor in på hennes eget konto”, skriver Di.se.

Fritidsresor avskedade Åsa Lindgren när brotten uppdagades.

Lindgren var tidigare ostraffad. Hon har avböjt att för Di.se kommentera affären och i stället hänvisat till särbon Håkan Juholt.

”Jag har ingen möjlighet att besvara dina frågor. Jag är ingen offentlig person”, säger Åsa Lindgren till tidningens reporter.

Lindgren har dock visat sig offentligt vid Juholts sida och låtit sig intervjuas i samband med Socialdemokraternas partikongress i helgen.

Genom sin pressekreterare Fredrik Kornebäck uppger Håkan Juholt för Di.se att särbon ska ha berättat om brottet i samma stund som hon ertappades.

Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, upprörs föga av avslöjandet. Till tidningen säger han att ”det hade varit en jäkla skillnad om det varit Juholt själv”.

– Nu är det hans särbo. Jag tror inte att det betyder så mycket, säger Ljunggren, som menar att vad som nu följer till och med kan skapa sympati för Håkan Juholt, om det uppfattas som att medierna driver bedrägeriaffären för hårt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.