Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/just-nu-akesson-sd-och-bjorklund-l-debatterar-eu/

Politik

Jan Björklund: ”EU är ingen bankomat”

Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD) debatterade med varandra på eget initiativ i Alviks kulturhus. 

Partiledarnas stora delningspunkt är fortsatt: behövs det mer eller mindre samarbete inom EU? 

– Man har fått stormaktsvansinne, tycker Jimmie Åkesson. 

Rätta artikel
EU-valet 2019

I förra veckan meddelade de två Åkesson och Björklund plötsligt att de ämnar åka ut på en gemensam debatturné inför EU-valet den 26 maj. 

På onsdagseftermiddagen gick den första av sammanlagt tre debatter av stapeln i Alviks kulturhus i Stockholm. 

De två partiledarna fick inledningsvis hålla var sitt kortare anförande och presentera sina viktigaste ståndpunkter i EU-frågan. 

Jan Björklund (L) sa att Europa har blivit den fredligaste världsdelen tack vare EU. Jimmie Åkesson menade å sin sida att han håller med Jan Björklund om mycket, men tillade också att han inte vill att ”svenska skattebetalare ska finansiera den sociala välfärden i andra länder”. 

Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L) debatterar EU i Alviks kulturhus i Stockholm. Foto: Nicklas Thegerstrom

En fråga som debatterades var EU:s inre marknad. Björklund tycker att den svenska industrin gynnas av handelssamarbetet. 

– Det finns inte ett land som inte är för att reglerna ska ändras för att gynna det egna landet, säger Jan Björklund och tillägger att innan EU hade en gemensam inre marknad satte alla länder upp sina egna regler för att gynna den egna produkten. 

– Vi borde integreras ännu mer, för det skulle underlätta för handel. Vi är till hälften med, vi är med i den inre marknaden men inte fullt ut i det ekonomiska samarbetet, sa Björklund. 

Jimmie Åkesson sa att han och hans parti inte vill lämna EU:s inre marknad. 

– Jag förstår att man måste komma överens om x antal regler. Men man ser EU som en del i en stormaktsdröm, imperiebyggande, man har fått stormaktsvansinne. Det går inte. Europa är inte ett optimalt spår för integration. Vi måste göra vad vi kan för att bromsa, sa Åkesson. 

Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L). Foto: Nicklas Thegerström

Även migrationsfrågan fick utrymme under debatten. Både Jan Björklund och Jimmie Åkesson talade om hur EU ”misslyckades under flyktingkrisen”. Åkesson tyckte att misslyckandet berodde just på EU-samarbetet. Björklund tycker å sin sida att det berodde på att ”vi samarbetade för lite”. 

– Allvarligt talat Jimmie Åkesson, fred i Europa i 70 år, det går inte att säga att det är ett misslyckande. Att det kommer stora flyktingströmmar hit, det visar ju att folk längtar till Europa. Sen är jag den första att erkänna att vi misslyckades med integrationen, sa Björklund. 

– När det kommer många som har asylskäl, då säger Ungern: ”vi tar inte emot en enda”. Men de vill ha bidrag. EU är ett samarbete, det är ingen bankomat, sa Björklund. 

Åkesson medgav att freden i Europa ”kan man säkert ge EU en viss eloge för”. 

– Men det handlar om demokratisering, demokratier krigar inte med varandra. Det har inte så stor koppling till EU. Vi måste ha kvar respekten för nationen och nationalstaten, sa Jimmie Åkesson. 

Efter debatten var SD-ledaren nöjd och kallade samtalen för ”nyanserade”. 

– Jan Björklund är ju väldigt tydlig med att han vill accelerera utvecklingen med ännu mer överstatlighet över nästan allting. Och jag vill göra tvärt om. Det är tydligt i den här debatten tycker jag. De andra partierna vill mest likna varandra och vågar inte tycka någonting. Men här är vi två partier som vill helt olika saker, sa Jimmie Åkesson. 

Han tycker att debattformatet som han och Jan Björklund hade, passar de politiska samtalen bättre än vanliga tv-sända debatter. 

– Vi får prata till punkt och vi får möjlighet att lägga ut texten lite grand. Vi styra mer själva och analysera mer. Det här saknas i det politiska samtalet, att man ger möjlighet att lägga ut texten, det är för mycket medialisering av den politiska debatten, sa Åkesson. 

Den 9 maj kommer de två partiledarna om igen att mötas för debatt, den här gången i Gävle. Och den 15 maj besöker de Göteborg tillsammans. 

Läs mer: Ewa Stenberg: Pr-kupp för två partiledare i trubbel