Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/just-nu-kd-ledaren-busch-thor-kommenterar-adaktusson/

Politik

KD-ledaren Busch Thor kommenterar Adaktusson

02:49. Ebba Busch Thor (KD) kommenterar Adaktusson: Han informerade journalist före mig.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor bryter tystnaden och kommenterar nu Lars Adaktussons beslut att lämna alla uppdrag i partistyrelsen på en pressträff. 

– Förtroendet för Lars Adaktusson är skadat. Han har fört vidare information som inte stämmer, säger Ebba Busch Thor.

KD-ledaren mötte pressen på ett hotell i Arlandastad på torsdagseftermiddagen där hon gick till frontalangrepp på sin partikollega och anklagade Adaktusson för att ha ljugit. 

Ebba Bush Thor säger att det inte stämmer att Adaktusson hållit partiledningen fullt informerad om hur han röstat i EU-parlamentet. Hon hänvisar till att partiets genomgång visar att det inte finns någon sådan dokumentation. Enligt KD-ledaren stämmer det heller inte att Adaktusson tillämpat partilinjen på samma sätt som Alf Svensson gjorde, något Adaktusson uppgivit för Expressen.

– Det har också kommit fram att Adaktusson informerat en journalist om sitt beslut att inte ställa upp för omval flera dygn innan han meddelade mig som ordförande, säger Ebba Busch Thor.

Det var på onsdagen som Lars Adaktusson berättade i en intervju i Expressen att han inte kommer att ställa upp för omval till Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice ordförande i partiet. Orsaken är den kritik som han fick efter DN:s avslöjande hur han hade röstat i abortfrågan som EU-parlamentariker strax före EU-valet.

– I och med att situationen blev som den blev, att vi inte gick fram tillsammans och att mitt agerande ifrågasattes av partiledningen, bad jag valberedningen att få fundera över vad konsekvenserna av det här skulle bli. Nu har jag gjort det och som sagt meddelat valberedningen och partiets ledning att jag inte vill ställa upp för omval, sa Adaktusson till DN på onsdagskvällen.

Enligt Lars Adaktusson är det på eget initiativ som han lämnar de båda posterna, och inte för att förekomma en petning. 

– Valberedningen meddelade Lars Adaktusson att de inte hade för avsikt att föreslå honom för omval till posterna. Vem av dem som var först ut låter jag vara osagt. Men så som Lars Adaktusson har valt att hantera situationen, framför allt de senaste dygnen, är det ett bra beslut att han inte kandiderar om, säger Ebba Bush Thor.

Adaktusson har också anklagat partistyrelsen och dess ordförande för att han inte fick stöd i stormen som följde på abortfrågan. Detta håller inte Ebba Bush Thor med om, i stället menar hon att både partiet och hon själv backade upp Adaktusson i valspurten. 

– Jag tog så många intervjuer som jag kunde för att backa upp Lars Adaktusson men också för att förklara tillämpningen för partilinjen i abortfrågan och där ställer vi oss bakom svensk lagstiftning full ut.  

Adaktusson höll sig undan media i flera dagar efter avslöjandet om att han röstat mot aborträtten vid 22 av 28 tillfällen i omröstningar i EU-parlamentet. Han dök heller inte upp på KD:s valvaka. Påståendet om att det var på partiets uppmaning att hålla en låg profil och inte prata med media avvisar Bush Thor helt.

– Jag hade gärna sett att Lars Adaktusson tagit mer kontakt med media och kommit till valvakan, säger hon. 

Kritiken har inte bara slagit mot Adaktusson utan även mot KD som har rasat i väljaropinionen, var tredje väljare har flytt partiet sedan maj visar DN/Ipsos. Adaktussons abortdebacle pekas ut som främsta orsaken till raset från 12 procent till 8 procent på en månad. 

– Det är mycket som tyder på att de tveksamheter som har följt på de här omröstningarna har skadat förtroendet för partiet och skapat en osäkerhet bland väljarna var man har oss. Men man behöver inte vara otrygg, vi står bakom den svensk aborträtt och att kvinnor själva ska avgöra om de vill avbryta eller fullfölja en graviditet, säger Ebba Bush Thor. 

Hur ska ni komma tillbaka till ett bättre opinionsläge?

– Nu behöver vi hanterar den här frågan och skapa en klarhet för väljarna var man har oss någonstans i de här frågorna men också att det som redogörs för oss är rätt och riktigt, och det är det jag försöker göra nu.

Om Lars Adaktusson kan fortsätta representera Kristdemokraterna i riksdagen eller som partiets utrikespolitiske talesperson vill inte Ebba Busch Thor ge något besked om.

– Rollerna som talespersoner följer vilket utskott man har ansvar för i riksdagen, och utskottsplaceringar är någonting som riksdagsgruppen beslutar om. Nu är det paus i riksdagsarbetet, så vilken roll Lars Adaktusson kommer att ha i den kristdemokratiska riksdagsgruppen är någonting som riksdagsgruppen får diskutera i höst, säger hon.