Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/just-nu-m-och-mp-pa-gemensam-debatturne-infor-eu-valet-/

Politik

M och MP på gemensam debatturné inför EU-valet

10:05. Pressträff med Bah Kuhnke (MP) och Tobé (M).

EU-kandidaterna Alice Bah Kuhnke (MP) och Tomas Tobé (M) ska åka på debatturné tillsammans.

– Vi är varandras stora motpoler i det val som står för dörren, säger Alice Bah Kuhnke. 

Rätta artikel
EU-valet 2019

Partierna vill öka valdeltagandet och klargöra skillnaderna i svensk politik med hjälp av en gemensam debatturné. Partierna har valt varsitt ämne, Moderaterna lag och ordning och Miljöpartiet klimat och miljö.

– Moderaterna pratar om kärnkraft, det är en fråga som inte ens ligger på EU:s bord. Vi har en politik för att ta hand om och i solidaritet lösa de enorma utmaningar vi har utifrån att fler människor är på flykt än någonsin medan M vill stänga gränser, säger MP:s toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Idén kom från Moderaterna som kontaktade Miljöpartiet men Bah Kuhnke säger att hon lika gärna kunde debatterat mot regeringspartnern Socialdemokraterna. 

Debatterna kommer att hållas den 12, 19 och 25 maj i följande städer: Linköping, Uppsala och Stockholm. 

– Vi tycker helt olika i frågor som rör lag och ordning, invandring och klimat. Vi behöver en mer kontrollerad invandring, mer brottsbekämpning och större möjlighet att kunna utvisa EU-medborgare som begår brott i Sverige. Vi behöver både mer förnybart och mer kärnkraft för att möta klimathotet, säger M-toppkandidaten Tomas Tobé. 

Väljarutbytet mellan era två partier är inte så stort, hade det inte varit mer intressant för väljarna om ni debatterade mot ett parti som är en större konkurrent? 

– Jag tror att väljarna vill se att det finns tydliga skillnader mellan partierna. Vi har haft en lite för grå valrörelse. Det är dags att vi kandidater kliver fram. Vi kan inte ha gamla partiledare som turnerar runt, det är inte dem vi ska välja till Europaparlamentet, säger Tobé. 

Den oväntade alliansen mellan M och MP är inte den enda. För ett par veckor sedan höll Kristdemokraterna och Vänsterpartiet pressträff om ett gemensamt utskottsförslag mot penningtvätt. Och under onsdagen inledde Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Liberalernas ledare Jan Björklund en gemensam debatturné inför EU-valet.