Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/just-nu-moderaterna-presenterar-partiets-varbudget/

Politik

Integration, polis och försvar i M:s vårbudget

30:05. Moderaterna presenterar partiets vårbudget – följ sändningen direkt.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, presenterade partiets vårbudget på måndagen.

De vill satsa på integration, polisen, gränser och svensk försvarsförmåga. 

Rätta artikel

Ordet ”nya” plockades för några veckor sen bort från Moderaternas logga. Istället har man nu satt det i titeln till sin vårändringsbudget: ”Den nya svenska modellen”. 

Partiledaren Ulf Kristersson säger under sin presskonferens att den svenska modellen har levererat under lång tid i Sverige. 

– Man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt, tilltron till den svenska modellen har varit stark, men den fungerar inte nu, tycker Ulf Kristersson. 

Han säger att regeringen inte väljer att lägga fokus på problem som ”behöver lösas här och nu”. Moderaterna vill satsa extra krut i sin vårändringsbudget på: integration, polisen, gränser och svensk försvarsförmåga. 

Elisabeth Svantesson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderaternas ekonomipolitiska talesperson Elisabeth Svantesson fyller i: 

– Vi skulle ha behövt få på plats en bidragsreform som också har bidragstak, som gör att man inte kan stapla bidrag på varandra. Vi borde också ha fått till en reform för polislöner. Här och nu kan man göra en hel del, vi gjorde det i budgeten i december tillsammans med KD. De satsningarna drar ju regeringen tillbaka, det tycker vi är olyckligt, säger Svantesson. 

Hon berättar också vad Moderaterna önskar av en skatteomläggning. 

– En skattereform ska inte vara ett medel i sig, det ska vara ett medel för att lösa samhällsproblemen.  Det finns också ett problem med skattesystemet i sig. Det handlar om höga marginalskatterna, dessutom har vi de högsta skattekilarna i världen på låga inkomster, säger Svantesson och frågar sig om Sveriges skattenivå är ”av gud given”. 

Hon säger att Moderaterna vill se sänkt skatt på låga inkomster i kombination med en bidragsreform. De vill också sänka marginalskatten och höja utbildningspremien.

Ulf Kristersson tror att det i nuläget blir svårt att komma överens mellan de olika riksdagspartierna om en gemensam skatteomläggning. 

– Förra gången kunde vi komma överens därför att vi till slut kunde komma överens om problembilden. Det vill säga ju mer kris-insikt man får desto större chans har man att komma överens om detaljerna. Där är vi ju inte över huvudtaget än, regeringspartierna och stödpartierna är ju överens om en önskelista som ska lösa alla problem samtidigt. Det är en helt orealistisk bild på vad en skattereform kan göra. Och det är så det blir när man tvingar varandra att föra politik som man inte tror på, säger M-ledaren. 

Men flera partier har ju ändå öppnat upp för att de vill komma överens långsiktigt, vad skulle krävas från er sida för att det skulle gå?

– Skattereformer är inget man gör för skojs skull som ett sällskapsspel. De är till för att lösa problem. Tycker man att det är ett problem med höga marginalskatter då löser man det. Tycker man att det är ett problem att låga inkomster beskattas så högt att bidrag blir ett alternativ, då löser man det. Men om man inte har en grundläggande uppfattning om vilka problem det finns i Sverige, då blir det också väldigt svårt att komma överens. 

DN Debatt. ”Sex utgångspunkter för en moderat skattereform”