Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 21:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/just-nu-presstraff-med-annika-strandhall-om-forsakringskassan/

Politik

Nils Öberg ny generaldirektör för Försäkringskassan

01:29. Regeringen har tagit beslut om en ny generaldirektör för försäkringskassan. Nils Öberg lämnar tjänsten som högsta chef på Kriminalvården för att bli generaldirektör på försäkringskassan.
Bild 1 av 1
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett år efter att Försäkringskassans generaldirektör fick lämna posten under uppmärksammade former har regeringen nu utsett en efterträdare. 

Nils Öberg, nuvarande chef för Kriminalvården, presenterades under torsdagen. 

Rätta artikel

– Det känns bra. Det här är en verksamhet som betyder enormt mycket för väldigt många människor, så det ska bli kul att få vara med och bidra i det arbetet, säger han.

Nils Öberg kommer senast från tjänsten som generaldirektör för Kriminalvården, och tror bland annat att erfarenheterna av att leda en ”stor och komplex” myndighet kan komma väl till pass vid Försäkringskassan också.

– Försäkringskassan har precis som Kriminalvården väldigt många anställda och en hög personalomsättning, så arbetsgivarfrågorna är viktiga och blir en utmaning, säger han.

Foto: Anette Nantell

Enligt regeringen har Kriminalvården lyckats öka både det interna och externa förtroendet under Nils Öbergs ledning. 

– Han har ett mycket starkt ledarskap. Det är också så att Kriminalvården är en myndighet som inte heller klarar sitt uppdrag utan att samverka med andra aktörer, precis som Försäkringskassan, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till TT.

Strandhäll presenterade regeringens val vid en presskonferens under torsdagen, där hon även berättade att regeringen tagit beslut om ett nytt regleringsbrev för Försäkringskassan, med bland annat nya mål för föräldra- och sjukförsäkring. Nils Öberg hänvisar till socialdepartementet för en mer utvecklad beskrivning av de nya riktlinjerna, men säger att han överlag upplever målen som balanserade.

Nils Öberg tar närmast över efter tillförordnade generaldirektören Maria Hemström-Hemmingsson, som i sin tur tillfälligt tog över efter Ann-Marie Begler, vars avsked för drygt ett år sedan nu granskas av konstitutionsutskottet. Strax efter petningen sade Begler i en intervju med DN att hon tvingades bort av politiska skäl, då regeringen var rädd att förlora valet på grund av kritik som riktats mot Försäkringskassans verksamhet.

Läs mer: Regeringskansliet uppmanade F-kassan att inte lämna ut uppgifter 

Nils Öberg säger att han inte alls är insatt i omständigheterna kring Beglers avsked och inte har några kommentarer i den frågan. Att det kan komma att riktas kritik mot vissa av Försäkringskassans beslut är han dock beredd på.

– Kritik och ifrågasättande är en del av vardagen och något man måste acceptera. Försäkringskassan verkar inom känsliga områden där många befinner sig i utsatta positioner, och då gäller det att kroka arm med andra myndigheter och se till att de här personerna inte hamnar i kläm eller mellan stolarna någonstans.

Känner du att du har fullt stöd från regeringen om du skulle tvingas fatta tuffa beslut som kan väcka kritik?

– Jag har jobbat ganska länge inom statsförvaltning och är trygg med hur samarbetet med regeringen fungerar, säger han.

Nils Öberg kommer tillträda sin nya tjänst den 3 juni.

Läs mer: Två myndigheter leds av vikarier ett år efter att Begler sparkades