Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

MP vill se bred uppgörelse om att kraftigt öka självförsörjningsgraden

Årets Almedalsvecka avslutas av Miljöpartiets dag. Under en presskonferens på söndagsförmiddagen berättar språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin att partiet vill ha en bred uppgörelse om att kraftigt öka den svenska graden av självförsörjning i jordbruket.

VAL 2018

Miljöpartiet vill öka livsmedelssäkerheten i Sverige och öka produktionen av ekologisk livsmedelsproduktion.

– Vi vill återinföra ett nationellt mål för självförsörjningsgrad på 80 procent. Vi vill tillsätta en parlamentarisk utredning för att få fram hur detta mål ska kunna uppnås, säger det miljöpartistiska språkröret Isabella Lövin under en presskonferens i Visby på söndagen.

– Tidigare hade Sverige en mycket högre grad av självförsörjning i matproduktionen än i dag.

Det andra språkröret, Gustav Fridolin, berättar att partiet också vill fördubbla budgeten för omställning till ekologisk produktion. Bidraget till de bönder som går över till ekoproduktion ska bli dubbelt så stort.

Lövin, som också är bistånds- och klimatminister i den rödgröna regeringen, inleder presskonferensen med att visa en grafisk bild över värmeöverskott på jordklotet:

– Värmerekord efter värmerekord sätts nu över jordklotet. Det är undantagstillstånd i Kalifornien, folk dör under en värmebölja i östra Kanada, det har varit över 50 grader i Algeriet. Och vi har samtidigt våldsamma regn i Japan, regn man aldrig tidigare skådat.

Hon fortätter:

– Det här är naturligtvis något vi måste ta på största allvar. Det här har forskarna varnat för i decennier.

– Vi måste förbereda oss för att vi inte längre kan leva med att vi kan importera 50 procent av den mat vi äter i Sverige.

– Vi har just nu ett krisläge med den torka som råder. Fodret man ska ha i ladorna i vinter börjar man använda redan nu. Vi behöver trygga vår livsmedelsförsörjning på längre sikt, säger Lövin.

Gustav Fridolin fyller i:

– Vi har medvetna konsumenter och skickliga bönder, men vi har byggt upp ett allt större importberoende.

– Vårt beroende av insatsvaror i jordbruket är en stor anledning till en allt mer sårbar livsmedelsförsörjning. Vi är beroende av import för att upprätthålla vår egen produktion.

Fridolin nämner importvaror till jordbruket som bränsle, foder och gödsel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.