Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åkesson: Staten måste kompensera för otryggheten

01:41. Jimmie Åkesson (SD) föreslår en utvidgning av rot-avdraget så att det även inkluderar installation av hemlarm. Förslaget, som enligt Sverigedemokraterna beräknas kosta 100 miljoner per år, presenterades på partiets pressträff i Almedalen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson lanserade ”trygghets-rot” under en pressträff i Visby på lördagsförmiddagen – ett avdrag för att installera hemlarm. Lördagen är Sverigedemokraternas dag i Almedalen i Visby.

VAL 2018

Jimmie Åkesson inledde lördagens pressträff i Visby med att säga att Almedalsveckan ”tydligt visat att vi är centrifugalkraften i svensk politik”.

– Alla tycker något om oss. Det är hedrande på många sätt. Vi börjar närma oss platsen som Sveriges största parti.

Åkesson fokuserar på trygghetsfrågorna under Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Utspelet för dagen är något SD kallar ”trygghets-rot”.

– Det är en utveckling av rotavdraget, en omtyckt reform som började som en konjunkturåtgärd men fått vara kvar. Men rot omfattar inte installationer av hemlarm eller annan sådan utrustning.

– När staten brister, hela rättssamhället brister, då måste staten kompensera på något sätt, sade Jimmie Åkesson.

SD-ledaren sade vidare att han i sitt tal i kväll ska tala om ”sammanhållning, trygghet och folkhemmet och varför vi är den naturliga arvtagaren till idén om folkhemmet”.

– Jag har också en vädjan till de andra partierna: Vi har ett gemensamt ansvar för att landet ska kunna styras. Inte minst Ulf Kristersson har talat om ett vuxet förhållningssätt. Så jag vädjar till honom och Stefan Löfven om att vi ska ha det där vuxna samtalet. Vi måste kunna prata med varandra.

– Jag har min reformagenda. Vi förbereder oss väl inför valet, sade Åkesson.

Tidigare känt är att SD vill se straffskärpningar och kraftigt öka polistätheten. Framför allt gäller det ”riktiga poliser”, påpekade Jimmie Åkesson, inte polisanställda i allmänhet.

– Vi ska ha 250 poliser per 100.000 invånare, sade han.

Dessutom vill SD återinföra beredskapspolisen, en civilpliktig polisstyrka med kortare utbildning som fanns förr.

– De  2.000–3.000 man som har den kortare polisutbildningen tror jag är en viktig förstärkning på kort sikt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.