Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/just-nu-presstraff-med-ulf-kristersson-m/

Politik

Kristersson (M): Mobilisera mot de kriminella gängen

01:45. Moderatledaren Ulf Kristersson vill få till stånd en politisk mobilisering mot gängkriminaliteten. Han uppger att han i morse varit i kontakt med han kontaktat statsminister Stefan Löfven för att diskutera frågan.
Bild 1 av 1
Foto: Anders Wiklund/TT

STRÄNGNÄS. Moderaterna föreslår en politisk mobilisering mot den grova kriminaliteten och de kriminella gängen. Samtidigt vill M införa ett system med anonyma vittnen.

– Det är allvar, vi har pratat färdigt om de här sakerna nu, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

I samband med sitt sensommartal i Strängnäs presenterade Ulf Kristersson en ny plan för att komma till rätta med de kriminella gängen och den grova kriminaliteten. Enligt M-ledaren hade han tänkt ägna talet åt andra frågor än gängkriminalitet och grova brott men den senaste veckans händelser gjorde att han ändrade sig.

– Det går helt enkelt inte att tala om spännande framtidsutmaningar samtidigt som unga kvinnor skjuts ihjäl i Stockholm och Malmö, säger Ulf Kristersson.

Tidigare på dagen hade Ulf Kristersson kontaktat statsminister Stefan Löfven (S) via mejl för att presentera sitt förslag till en bred politisk mobilisering. Kristersson förväntar sig ett snabbt svar från statsministern.

– Jag förväntar mig att han svarar ja eller nej. Antingen är han beredd att genomföra saker och leda landet ur den här krisen, eller så vill han inte det. Då bör han säga det – att han vill ha nya utredningar och allmänna manifestationer men inte fatta skarpa beslut. Ytterst måste man leda landet eller lämna uppgiften, säger Ulf Kristersson.

Enligt Ulf Kristersson är utvecklingen med skjutningar och gängkriminalitet så akut att samtliga partier nu måste mobilisera för att komma till rätta med situationen. M listar tio punkter som partiet vill genomföra för att vända utvecklingen, de flesta av dem redan kända förslag som till exempel skärpta straff för gängkriminella och slopad straffrabatt för dem mellan 18 och 21 år.

– Våldet eskalerar. Det vi har sett den senaste veckan går bortom allt förstånd. Vi har sett tecknen tidigare men nu ser vi att det inte finns någon gräns för våldet. Då måste politiken dra slutsatser. Jag menar att en mobilisering av samtliga svenska politiska, polisiära och ekonomiska resurser måste användas för att stoppa det grova våldet, säger Ulf Kristersson.

Det finns redan en bred enighet i riksdagen om att polisen behöver mer resurser och befogenheter men Ulf Kristersson anser att samsynen nu måste gå från ord till handling.

– Det händer inget. Nästan alla förslag som lagts på bordet har regeringen sagt nej till. Och när det händer någonting ska det vara allmän samling, nya beredningar och samtal. Det är inte det vi behöver i Sverige just nu. En politisk mobilisering är motsatsen. Då fattar man skarpa beslut, man anslår pengar, man ändrar lagar och man bestämmer sig för att lösa uppgiften här och nu, säger han.

För att förbättra möjligheterna att få gängkriminella fällda i domstol föreslår Moderaterna att ett system med anonyma vittnen bör prövas. Det är en fråga som M tidigare våndats över eftersom den skulle påverka rättssäkerheten och innebära en grundläggande förändring i svenskt rättssystem. 

Enligt M-ledaren orsakar klanstrukturer och hot om hämnd att många inte vågar vittna. Därför är det motiverat att pröva ett system med anonyma vittnen.

– Vi har så många fall där väldigt många var på plats men ingen har sett något och ingen vill vittna. Det utmanar hela vår uppfattning om rättssäkerhet i Sverige. Vi menar därför att vi bör införa på prov anonyma vittnen så vi ser om vi inte kan få fler människor att vittna i hägnet av anonymitet, säger Ulf Kristersson.

Kriminologen om skjutningarna: Dödligheten har oroväckande nog varit högre i år