Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 02:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/just-nu-regeringen-lagger-fram-varbudgeten/

Politik

”En styrka att vi kan lägga fram den här budgetpropositionen”

02:26. Hör finansministern om vårbudgeten: ”Man måste alltid kompromissa om man inte får egen majoritet”. Foto: Daniel Costantini

Finansminister Magdalena Andersson (S) har presenterat regeringens vårändringsbudget på en presskonferens. 

Senare under onsdagen kommer den att läggas fram till riksdagen. 

Rätta artikel

Magdalena Andersson inledde sin presskonferens med att hylla den överenskommelse som kallas januariavtalet. Budgetpropositionen som presenterades under onsdagen bygger på 73-punktsöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

– Det är en styrka att vi genom överenskommelsen kan lägga fram den här budgetpropositionen, säger finansministern. 

Läs mer: Rutavdraget höjs till 50.000 

Hon nämner några poster som tidigare inte varit kända ur vårbudgeten. Bland annat 200 miljoner till utbyggnad av bredband och flera kultursatsningar. 

Hälften av dem ingår i den landsbyggdsproposition som också kommer att läggas fram för riksdagen under dagen. Sammanlagt vill regeringen och C och L satsa 400 miljoner på landsbygden. Bland annat kommer man att utöka transportbidraget och rusta upp enskilda vägar och godstransporter. 

Man återinför investeringsstödet för bostäder. Anslaget för 2021 och 2022 kommer att öka med sammanlagt 4,5 miljarder. Pengarna betalas ut när bostäderna är byggda. 

Regeringen satsar också pengar på att utrikesfödda kvinnor ska få hjälp att snabbare komma in på arbetsmarknaden. 

Läs mer: Centern nöjt med förhandlingarna

Magdalena Andersson säger att arbetslösheten i Sverige är ojämnt fördelad. 

– Arbetslösheten för inrikesfödda har sjunkit men utrikesfödda ligger kvar på samma nivåer, säger Andersson och tillägger att det är tufft att komma in på arbetsmarknaden för dem som inte har en avslutad gymnasieutbildning. 

– Vi måste rusta arbetssökande för att möta arbetsgivarnas behov, säger finansministern och menar att arbetsmarknaden är en av de punkter som enligt regeringen kännetecknar budgeten. 

En annan riktlinje i budgeten är klimatet. I måndags presenterade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin alla satsningar på klimatet som finns med i propositionen. 

Andersson säger att det inte finns utrymme för ickebudgeterade poster i denna vårändringsbudget, eftersom att de pengarna har återanvänts till att omprioritera Moderaternas och Kristdemokraternas budgetproposition som röstades igenom i december. 

Om det finansiella läget i Sverige säger Magdalena Andersson att vi går mot något lägre tillväxt. 

– Men arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas starkt, säger hon. 

 Debatt. ”Reformer för 4,5 miljarder finansierade krona för krona”