Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/just-nu-statsministern-haller-presskonferens-pa-polishogskolan/

Politik

Regeringen föreslår skärpta straff för brott mot blåljuspersonal

Polishögskolans elever tränar på olika situationer. Här spelar en av eleverna berusad och de två andra eleverna tar hand om honom. Stefan Löfven, Morgan Johansson och Mikael Damberg ser på i bakgrunden. Foto: Roger Turesson

Regeringen föreslår hårdare straff för personer som begår brott mot blåljuspersonal. 

För grova brott ska man kunna dömas till 18 års fängelse, enligt justitieminister Morgan Johansson. 

Förslaget kommer nu att skickas på remiss till lagrådet. 

Rätta artikel

Regeringen har föreslagit ett nytt brott som heter ”blåljussabotage” för att stärka poliser, räddningspersonal och ambulanspersonal. Detta beslutades under regeringssammanträde på torsdagen. 

– Vi vill införa ett särskilt sabotagebrott, säger justitieminister Morgan Johansson. 

Brottet innefattar exempelvis stenkastning eller annat typ av våld mot blåljuspersonal men också om man exempelvis ger sig på polishästar eller polisfordon. 

Regeringen föreslår att straffskalan ska vara fyra års fängelse för normalgraden och för grovt brott mellan 6 till 18 års fängelse eller till och med livstids fängelse beroende på vilka konsekvenser brottet får. 

Lagrådet kommer att få ta ställning till regeringens förslag och man föreslår att det ska träda i kraft i januari 2020. 

Morgan Johansson säger att skillnaden mot andra typer av brott så som våld mot tjänsteman är att det kommer att ge hårdare straff. 

– Det handlar ju om att när man ger sig på de här personalkategorierna under utryckning än om man bara skulle ägna sig åt skadegörelse i något annat sammanhang, säger Morgan Johansson. 

Det är ju väldigt hårda straff som du talar om. Är det rimligt att sätta så höga straff när de här personerna som begår brotten ofta är unga? 

– Det beror ju på helt och hållet vilka konsekvenser det får med sig. Om man till exempel har organiserat ett gäng för att ge sig på poliser eller räddningstjänspersonal. Och att det där efter får väldigt allvarliga konsekvenser så som att människor har brunnit inne för att räddningstjänsten inte kunde komma fram, säger Morgan Johansson och tillägger att det måste finnas ett tydligt uppsåt. 

Rikspolischefen Anders Thornberg är nöjd med förslaget. 

– Vi har uppfattat att regeringen tar vår oro på stort allvar, hot och våld mot blåljuspersonal är tyvärr vanligt, säger han under presskonferensen.

Löfven har också gett Morgan Johansson och inrikesministern Mikael Damberg i uppdrag att ”leda ett arbete med att angripa brottens orsaker”. Han menar att olika myndigheter och andra aktörer ska samlas och arbeta brottsförebyggande. Statsminister menar att det skulle kunna vara att se till att föräldrar kommer i arbete och därmed föregår med gott exempel för sina barn. 

 

Bild 1 av 3 Stefan Löfven på besök på polishöskolan i Södertörn.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 3 Här utspelar sig ett scenario där polishögskolans elever iscensätter en situation där en person ställer till bråk på ett socialkontor och polisen får göra en insats.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 3
Foto: Roger Turesson

Johan Forssell rättspolitisk talesperson för M tycker att regeringens förslag är tunt.

– Vi välkomnar själva blåljussabotagebrottet, men vi noterar att man inte skärper straffet för våld mot tjänsteman för brott av normalgraden. I dag är det ett bötesbrott men vi vill skärpa det till ett minimistraff på sex månader.

– Vi noterar också att sjukvårdspersonal inte omfattas av det här förslaget. Där vill vi ha en egen brottsrubricering, säger Johan Forssell.

Kristdemokraterna tycker att regeringen jobbar för långsamt. 

– Det är allvarligt att regeringen alltid ligger steget efter i frågor som handlar om att öka tryggheten i samhället. Redan för två år sedan fattade riksdagen beslut att skärpa straffen för attacker på blåljuspersonal. Först idag presenterades förslaget från regeringen. Det är allvarligt när läget är akut, skriver Andreas Carlson (KD) vice ordförande justitieutskottet, i ett mejl till DN.