Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Källa: Regeringen förbjuder rökning på uteserveringar

Other: Maria Ekman/ GT/TT

Enligt vad DN erfar kommer regeringen på torsdagen att fatta ett beslut om en ny tobakslag.

Bland annat innebär det ett förbud mot rökning på uteserveringar – något som varit aktuellt tidigare. 

– Vi har ingen kommentar, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll (S). 

Regeringen väntas fatta beslut om en ny lagrådsremiss på torsdagen. Lagrådsremissen behandlar en ny tobakslag som innehåller flera delar, och ska ersätta den gamla tobakslagen och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare. 

Bland annat handlar förslaget om införandet av en tillståndsplikt för handel med tobaksvaror, ett utvidgat rökförbud och begränsad marknadsföring. 

Rökförbudet utvidgas till att omfatta uteserveringar, entréer till lokaler och andra allmänna utrymmen, så som hållplatser inom kollektivtrafik, idrottsplatser och allmänna lekplatser. 

Dessutom utvidgas förbudet till att omfatta rökning eller användning av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare, örtprodukter för rökning och njutningsmedel som motsvarar rökning men som inte innehåller tobak. 

I början på mandatperioden fick regeringens särskilde utredare, Göran Lundahl, i uppdrag att utreda dagens tobakslag. I början på 2015 så lämnade han över ett betänkande som bland annat gick ut på att förbjuda rökning på uteserveringar. 

Två veckor senare skrev dåvarande folkhälsominister Gabriel Wikström (S) att ”rökfria uteserveringar är det nästa steget för att minska rökningen”

Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll (S), säger dock att Socialdepartementet inte har någon kommentar.

– Vi har ingen kommentar. Det är inget som kommer från oss, frågan bereds fortfarande på regeringskansliet. 

Lagen väntas träda i kraft den 1 januari 2019. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.