Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Borg skadar Kinberg Batra

Moderatledaren Anna Kinberg Batra och förra finansministern Anders Borg.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra och förra finansministern Anders Borg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Till slut kom historien om finansmannens festkväll att handla om den kvinnliga partiledarens omdöme.

Historien om Anders Borg säger mycket om den usla stämningen i Moderaterna sommaren 2017.

De allra flesta av oss var inte med på gästlistan, när Sveriges förra finansminister Anders Borg gick på fest i Stockholms skärgård. Vi måste därför tolka de uppgifter som kommit ut med stor försiktighet. Kanske får vi, precis som Borg, leva med en del bestående luckor. Rikets säkerhet står inte på spel för att en före detta finansminister ska ha betett sig illa på en privat fest.

Men det är inte konstigt om uppgifter om Borgs uppförande väcker stor uppmärksamhet. Han är inte längre toppolitiker, men han har höga positioner i näringslivet och deltar med pondus i samhällsdebatten. Anders Borg har själv skrivit på Facebook att han har fått höra i efterhand att han betedde sig mycket olämpligt på festen och att han känner stor besvikelse och ånger över sitt beteende.

Det är klart att hans anseende har skadats av de ytterst pinsamma uppgifter som kommit ut i medierna. Han har redan fått berättigad kritik för sin usla krishantering. 

Men på en punkt lyckades han avleda uppmärksamheten. Lördagens attack mot Anna Kinberg Batra tog mycket av uppmärksamheten från hans avhopp från posten som vice ordförande i Kinnevik.

Anders Borg är ”djupt besviken” över moderatledarens uttalanden.

Kinberg Batra bröt tystnaden, efter att historien om Borg lett till en våldsam debatt om Moderaternas kvinnosyn, föranledd av åtskilliga överslätande kommentarer från vänner till Anders Borg. Särskilt stor uppmärksamhet har Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé fått för att han skrivit att ”alla kan göra fel” och uppmanat Borg att ta hand om sig. Justitieminister Morgan Johansson (S) och den socialdemokratiske riksdagsledamoten Hans Hoff har anklagat honom för att ha en märklig attityd till sexuella ofredanden. 

De politiska motståndarna är på hugget, efter några veckor som dominerats av besvärande avslöjanden om regeringens hantering av säkerhetsläckaget på Transportstyrelsen. Sommaren 2017 tar politiken aldrig paus och Anna Kinberg Batra gjorde därför klart att hon ser mycket allvarligt på det som Anders Borg anklagas för.

Då slog Borg tillbaka.

”Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten. Anna Kinberg Batras omdöme har ofta ifrågasatts, jag kan känna allt större förståelse för det ifrågasättandet”, skrev han på Facebook.

Borg är ikonen från alliansregeringen. Fredrik Reinfeldt har fått utstå hård kritik i efterhand för sitt agerande under framför allt de sista åren som statsminister och partiledare. Men Anders Borg behöver inte dra ner brallorna för att bevisa hur stor han är i Moderaterna.

Uppgifterna om hur han betedde sig mot kvinnor på Husarö är osäkra och bygger på anonyma källor och rykten. Det är däremot uppenbart att han skadar Moderaternas partiledare.

Läs mer: Anders Borg lämnar Kinnevik efter ”rykten”

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.