Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Domen är ett problem för SD-ledningen

Foto: Erik Ardelius

Vad betyder den friande domen mot Kent Ekeroth? DN:s politikreporter Karin Eriksson svarar på tre frågor.

Vad blir konsekvensen för Kent Ekeroth?

Att han får lite mer makt över sin politiska framtid. Partiledningen har meddelat att han inte kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Ekeroth accepterar i sin tur att lämna platsen i justitieutskottet. Han väljer att tänka långsiktigt om sin politiska karriär och har siktet inställt på att kandidera på nytt till riksdagen. Frågan är bara om partiledningen vill ha honom i riksdagsgruppen efter nästa val.

Vad betyder beskedet för Sverigedemokraterna?

Det kan låta konstigt, men jag tror att utslaget i hovrätten ställer till med problem för Åkesson och hans strateger. Normalt skulle en partiledning välkomna att en riksdagsledamot frias i rätten. Men det är uppenbart att frågorna om Kent Ekeroth har blivit en plåga för ledarskiktet i Sverigedemokraterna. Han är mediernas ständiga exempel på att det finns dubbla måttstockar i nolltoleransen mot rasism, extremism och ideologisk avvikelse. " Jag tror att i varenda intervju får jag i något svar stå till svars för hur han uttrycker sig", sa Jimmie Åkesson när jag intervjuade honom för drygt ett år sedan, och det var före det nu aktuella krogbråket. Mitt intryck är att Sverigedemokraterna hade tänkt riva av plåstret och kicka ut Ekeroth efter en fällande dom i hovrätten. Nu sitter de lite i klistret. Ekeroth har ju sina stödtrupper och de kommer att kräva att han får en rättvis behandling.

SD:s Mattias Karlsson säger att Ekeroths förtroende hos allmänheten skadats av ”en rad incidenter”. Kan den här friande domen ändra allmänhetens syn på riksdagsledamoten?

Kent Ekeroth har varit Sverigedemokraternas mest skandalomsusade politiker i många år nu. När Ekeroth attackerade islam på Sverigedemokraternas landsdagar i Ljungbyhed hösten 2009 fick Sveriges Television lägga ut en varningstext om att yttrandet stod i strid med grundläggande värderingar om stöd för det demokratiska statsskicket och alla människors lika värde. Ekeroth var en av huvudpersonerna i järnrörsskandalen som avslöjades 2012 och han var inblandad i affären runt den politiska tjänstemannen med pseudonymen Egor Putilov förra hösten. I sociala medier har han gjort sig känd för ett aggressivt språkbruk genom att avfärda motståndare som "limsniffande", "patetiska", "idioter" och "avskum". Jag tror att människor som är politiskt intresserade redan har ganska bestämda uppfattningar om Kent Ekeroth, och den friande domen från hovrätten gör nog ingen större skillnad. Däremot kan tilltron till rättsväsendet stärkas bland hans anhängare, som kan se att han fått en rättvis prövning.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.