Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/karin-eriksson-lofvens-man-och-kvinna-firar-fem-ar/

Politik

Karin Eriksson: Löfvens män och kvinna firar fem år

Bild 1 av 4 Stefan Löfven och Magdalena Andersson i samspråk på trappan på Harpsund i augusti 2015.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 4 Anders Ygeman, tidigare inrikesminister, numera energi- och digitaliseringsminister.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 4 Ardalan Shekarabi, tidigare civilminister, nyutnämnd socialförsäkringsminister.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 4 av 4 Eva Nordmark, nytillträdd arbetsmarknadsminister.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Den här veckan firar Stefan Löfven fem år som statsminister.

Magdalena Andersson är den enda S-kvinnan som kan delta i festen för ministerveteranerna.

Här är ett tips till ambitiösa ministrar inför torsdagens regeringssammanträde. Gå upp extra tidigt och knäck några ägg, häll i mjölk på en höft, och blanda med vetemjöl, salt och socker.

Det är klart att Stefan Löfven ska få fira med mamma Iris fläskpannkaka när han fyller fem år som regeringschef.

Det var den 2 oktober 2014 som han utsågs till statsminister. Dagen därpå presenterade han sin nya feministiska regering, den första koalitionen någonsin mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Magdalena Andersson blev som väntat finansminister. Bland de socialdemokratiska statsråden är hon nu den enda kvinnan som varit med sedan start. Morgan Johansson, Ardalan Shekarabi, Mikael Damberg, Peter Hultqvist och Ibrahim Baylan är veteranerna bland männen. Specialfallet Anders Ygeman har fått gå och komma tillbaka.

När medierna spekulerar om framtiden för Socialdemokraterna – och de senaste veckorna har det varit dags igen – brukar partiledarkandidaterna sökas i denna krets. Det är därför som vi beskriver Magdalena Andersson som kronprinsessan, trots att hon avfärdar sådana uppgifter med bister min.

På S-kongresser är entusiasmen för finansministern begränsad. Hon har inte samma lyskraft som de socialdemokratiska kvinnorna i 50-talistgenerationen - Mona Sahlin, Anna Lindh och Margot Wallström. Hon har inte heller ett glänsande cv i förhandlingar med andra partier.

Mikael Damberg, tidigare näringsminister och numera inrikesminister. Foto: Christine Olsson/TT

Häromdagen berättade Expressen om hur Mikael Damberg fick kliva in och övertyga centerpartister och liberaler att signera Januariavtalet. Faktum är att det var andra gången som Mikael Damberg var med och säkrade regeringsmakten åt Stefan Löfven – han spelade även en viktig roll i slutskedet av samtalen om den blocköverskridande Decemberöverenskommelsen 2014. Borgerliga politiker berömmer hans förmåga begripa motståndarna. Kritiker internt i partiet brukar istället beskriva honom som för böjlig. Han säger själv att han inte längre har lust att ta makten över partiet.

Det var Ardalan Shekarabi – nyutnämnd socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll – som satte fart på partiledarspekulationerna för några veckor sedan. Han lade fram en nio punkter lång programförklaring för Socialdemokraterna. Egentligen var det ingen nyhet att han som före detta flykting vill se en stram migrationspolitik. Under åren som civilminister har han haft många kontakter med krisdrabbade kommuner – och inflytelserika kommunpolitiker. Han har inte oväntat avfärdat ryktet om partiledarambitioner som nonsens. 

När Ygemanian bröt ut runt dåvarande inrikesministern Anders Ygeman för ungefär fyra år sedan, i tider av flyktingkris och terrorattentat, riskerade regeringschefens auktoritet att undergrävas. I DN betonade Ygeman att Löfven bara var i början av sitt partiledarskap, med tillägget att det vore kul ”om vi hade någon med annan bakgrund än vit man” nästa gång.

Kanske är det ett dilemma att det är de medelålders männen som regerar hos Socialdemokraterna, räknat i antal ministerår. Kanske inte. Nykomlingar som Eva Nordmark kan ha tiden för sig.

Stefan Löfven är bara 62, och det är ingen ålder för en europeisk toppolitiker. Och även om han skulle längta hem till sin älskade hustru Ulla utgör den bräckliga parlamentariska situationen ett stort hinder för ett statsministerbyte under mandatperioden.

Klokt, alltså, att hålla chefen på gott humör. Enligt uppgift ska fläskpannkakan serveras med lingonsylt och kall mjölk, när den gräddats i ugn tills den är riktigt pösig.