Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 13:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/karin-eriksson-sensationellt-med-sa-oppen-maktkamp/

Politik

Karin Eriksson: Sensationellt med så öppen maktkamp

Ann-Sofie Hermansson (S). Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En maktkamp skakar Socialdemokraterna i Göteborg. Dagens Nyheters politikreporter Karin Eriksson svarar på fyra frågor.

Karin Eriksson
Rätta artikel

Varför väcker striden i Socialdemokraterna i Göteborg så stor uppmärksamhet?

– Det är sensationellt med så öppen maktkamp i politiken, och särskilt i ett parti som Socialdemokraterna, där lojalitet och sammanhållning värderas högt.

Distriktsstyrelsen har enats om att ge Ann-Sofie Hermansson sparken som ledare för Göteborgspolitiken. Ordförande Anna Johansson talar om svåra samarbetsproblem med en ledare som toppstyr, undanhåller information och får medarbetare att må dåligt.

Men Hermansson slår tillbaka. Hon hävdar att det är Anna Johansson som försöker rädda sin egen politiska karriär, med stöd av ett gäng i styrelsen. Hon påpekar att partiet har tappat både väljare och medlemmar under Anna Johanssons tolv år som distriktsordförande. Med Hermanssons egna ord pågår nu ett ”fulspel” som ”slår de flesta rekord”.

– Konflikten har beskrivits som ett nytt rosornas krig, och Göteborg får man väl säga att alla har vänt taggarna utåt.

Vad ligger bakom denna vrede i Göteborgspolitiken?

– Ja, det kan man förstås fråga sig. Ann-Sofie Hermansson, känd som Soffan, är ju inte den första S-politikern i Göteborg med hårda nypor. Hennes tidigare chef Göran Johansson – som också var Anna Johanssons pappa – styrde staden och partiet med fast hand och järnvilja i decennier.

Men tiderna har förändrats. Och den nuvarande S-ledningen har misslyckats kapitalt med att hantera det politiska läget i Sveriges andra stad. 

I dag består Göteborgspolitiken i praktiken av fem block, och allianspartierna styr, trots att de bara förfogar över 24 av 81 mandat i kommunfullmäktige. ”Oppositionen är väldigt splittrad”, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) i en DN-intervju vid nyår

Ann-Sofie Hermansson klarade inte att slå in en kil i det borgerliga lägret. Däremot fjärmade hon Socialdemokraterna från de rödgrönrosa, det vill säga Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Förhandlingarna i höstas med det nya partiet Demokraterna ledde inte särskilt långt. Politiker har fått gå för mindre sjabbel än så.

Finns det politiska motsättningar bakom personstriden?

– Svåra samarbetsproblem är den officiella förklaringen, och den framstår inte som grundlös. Men det finns i alla fall en grogrund för en mer politisk konflikt, en konflikt som inte bara handlar om valet av samarbetspartier, och höger och vänster. 

Ann-Sofie Hermansson har gjort kampen mot extremism och hedersförtryck till viktiga profilfrågor under sin tid som toppolitiker i Göteborg. Därför får hon nu stöd från till exempel forskaren Magnus Ranstorp, som beskriver hennes ”driv i frågan” som ”helt avgörande” för Göteborg.

https://twitter.com/MagnusRanstorp/status/1095215701634269184

Det är känt att hon har fått intern kritik för sin retorik och sina prioriteringar. Och även om hanteringen av extremismen inte är den främsta orsaken till maktkampen i Göteborg, så kan maktkampen förstärka de spänningar som redan finns i partiet.

Vad händer nu? 

–  En extra distriktskongress i början av mars avgör Ann-Sofie Hermanssons framtid. Skulle hon tvärtemot styrelsens beslut få förnyat förtroende, borde det bli omöjligt för Anna Johansson att sitta kvar som distriktsordförande. 

Det blir en turbulent vår för Socialdemokraterna i Göteborg och de politiska motståndarna följer säkert striderna med viss förtjusning. Men även de har anledning att vara nervösa. Alliansstyret i Göteborg vilar på en ytterst bräcklig grund. En ny socialdemokratisk gruppledare skulle möjligen hantera det politiska läget något skickligare än vad Ann-Sofie Hermansson har gjort. 

Läs mer: Då beslutar S om Hermanssons framtid i Göteborg