Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/karin-karlsbro-liberalerna-vi-vill-kroka-arm-med-macron-om-euron/

Politik

Karin Karlsbro (L): Vi vill kroka arm med Macron om euron

Karin Karlsbro och Liberalerna är mycket positiva till EU-samarbetet. Foto: Anette Nantell

Andra svenska partier lägger euron åt sidan och kräver att EU ska spara pengar.

Men krisdrabbade Liberalerna vill att Sverige ska gå med i en fördjupad valutaunion med egen finansminister och större budget.

– Ingen enskild fråga är nog så viktig för Sveriges roll i EU som just eurosamarbetet, säger toppkandidaten Karin Karlsbro i sin första stora intervju.

Rätta artikel

Nej, säger Karin Karlsbro. Nej.

Det är ett ovanligt ord från en företrädare för Liberalerna i EU-politiken. Partiet går till val på ett rungande ja till Europa.

Men nu talar toppkandidaten om när hon fick frågan att ta klivet upp till förstaplatsen på EU-listan. Nej, hon vacklade inte.

– Jag skulle aldrig ha tackat ja om inte jag hade varit så övertygad om att vår politik bär, säger hon.

Valupptakten för Liberalerna har varit osannolikt kaotisk: I mitten av februari utsågs Cecilia Wikström till partiets toppkandidat. Den 9 mars petades hon efter kritiken mot hennes lukrativa styrelseuppdrag. Den 29 mars utsågs Karin Karlsbro – hållbarhetschef på Fastighetsägarna och ordförande för nätverket Gröna liberaler – till nytt förstanamn.

Cecilia Wikström har representerat Liberalerna i parlamentet sedan 2009. De senaste åren har hon haft den viktiga posten som samordnare av utskottens arbete. Vad betyder det att partiet mister hennes inflytande, nätverk och kunskaper?

Karin Karlsbro får frågan tre gånger, men vill inte säga något om förlusterna.

– Det är ingen person som är större än sitt eget parti. Vi har gått till val på Liberalernas politik och det är Liberalernas väljare som vi ska representera. Jag ser det mer som ett lagarbete.

Turbulensen runt Wikström är bara en i raden av prövningarna för Liberalerna. Partiet är splittrat i regeringsfrågan och i juni ska Jan Björklund avgå som partiledare.

Jag skulle nästan beskriva att Europafrågan ligger i vårt partis dna

– Det är då som jag tycker att det känns så tryggt och stabilt att gå till val på en politik som vi är så förankrade i och så eniga om. Jag skulle nästan beskriva att Europafrågan ligger i vårt partis dna, säger Karin Karlsbro.

Men är det verkligen så, uppriktigt, som du skulle beskriva stämningen i partiet just nu? Trygg och stabil?

– Jag har inte varit kandidat så länge, men jag varit på besök och träffat ett antal länsförbund redan och känt en enorm uppslutning för listan och för vår politik. Så jag ser hur vi sluter oss samman och går ut och möter väljarna för en fråga som vi tycker är så vansinnigt viktigt.

Bild 1 av 2 Fotograf Anette Nantell om fotograferingen: ”Karin Karlsbro vill att det ska synas i bilden att Liberalerna är det mest EU-vänliga partiet. Jag lånar en flagga på EU-huset och vi åker ut till havet. Det är oerhört blåsigt och kallt…
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 2 …flaggan blåser vilt åt alla håll och Karlsbro trasslar in sig i flaggtyget. Det blir många skratt innan bilden sitter.”
Foto: Anette Nantell

För väljarna är Karin Karlsbro en doldis. 

Men hon har haft en rad tunga uppdrag för Liberalerna – ordförande för ungdomsförbundet Luf, kanslichef på riksdagskansliet, stabschef hos dåvarande integrationsministern Nyamko Sabuni, kommunpolitiker i Stockholm och Norrtälje. 

Som ungliberal var hon med och ledde protesterna mot Frankrikes provsprängningar av kärnvapen i Stilla havet 1995. Kritikerna bojkottade bland annat franska viner.

– Det var ju en tid när Frankrike hade en helt annan roll i Europasamarbetet. Man testade kärnvapen, man försvarade inte de fria gränserna, säger Karin Karlsbro.

I vilket läge skulle du avstå från ungerska Tokajviner i dag?

– Man kan väl säga att de har en bitter smak. Hela utvecklingen i Ungern är djupt tragisk, med Viktor Orbán i ledningen, som sakta men säkert har gått steg för steg för att montera ner rättsstaten.

”Andra partier kan ju inte välja mellan Orbán och Macron. Det kan vi.” Så löd budskapet från Liberalerna i sociala medier för några veckor sedan. 

Det var med hänvisning till DN:s intervju med kristdemokraten Sara Skyttedal, som vill störta både Ungerns premiärminister Orbán och Frankrikes president Emmanuel Macron.

EU har en sådan chans att kliva fram och visa ledarskap för den fria världen

”Merci beaucoup”, twittrade Karin Karlsbro när den franske presidenten nyligen presenterade ett ambitiöst Europaprogram. 

De svenska Liberalerna och Macrons franska En Marche-parti är överens om att Europa måste ta ansvar, när andra stormakter sviktar och sluter sig.

– EU har en sådan chans att kliva fram och visa ledarskap för den fria världen, säger Karin Karlsbro.

– Det som Macron har gjort är att mobilisera väljare för att trycka tillbaka den populistiska rörelsen i Frankrike. Det kommer spela en stor roll för Europas vägval.

Läs också: Måste Europa välja mellan Macron och Orbán?

Men alla Macrons idéer är inte självklara för en liberal. Han driver bland annat den ganska protektionistiska idén att myndigheter ska välja europeiska företag i offentliga upphandlingar.

– Bara för att han presenterar ett liberalt och aptitligt program i många avseenden, för Europas framtid, så är vi inte överens om allt, säger Karin Karlsbro.

Däremot står hon bakom Macrons visioner om valutasamarbetet i Europa.

Året var 2006 och Karin Karlsbro var folkpartisten som vågade gå mot strömmen och säga ja till trängselskatt i Stockholm. Foto: ERICH STERING

Andra svenska partier har lagt euron åt sidan, och kräver att EU ska banta budgeten, när Storbritannien lämnar unionen. Men Liberalerna driver inte bara kravet att Sverige ska gå med i valutaunionen, utan vill också ge EU mer makt över finanspolitiken och större resurser.

– Ingen enskild fråga är så viktig för Sveriges roll i EU som just eurosamarbetet. Att Sverige i dag inte finns med vid de sammanträdesbord där man beslutar och fattar viktiga strategiska beslut kring eurosamarbetet, det är väldigt dåligt för oss, säger Karin Karlsbro.

Ingen enskild fråga är så viktig för Sveriges roll i EU som just eurosamarbetet

Macron har radikala idéer om ett mer långtgående eurosamarbete - ett slags finanspolitisk union med en finansminister och en rätt stor gemensam budget. Ska Sverige gå med också i Macrons fördjupade euro?

– Vi säger ja till ett fördjupat samarbete även på det området. Vi vill ju kroka arm med Macron och andra som vill gå vidare och fördjupa samarbetet. Så ja, vi vill gå i samma riktning.

En ny gemensam budget skulle innehålla flera procent av BNP. Vill du att Sverige ska delta där?

– Nu står vi inför en situation där ett land lämnar EU. Vi får ett hål i budgeten. Och samtidigt har vi en lång rad uppgifter som vi behöver lösa. Då kommer vi att behöva resurser. Så vi är beredda att öka budgeten.

Liberalerna säger även ja till att en europeisk socialpolitik och ett europeiskt försvarssamarbete samt den europeiska åklagarmyndigheten. Dessutom vill partiet införa en koldioxidskatt i hela EU. 

01:00. Partiets EU-politik på en minut

– Det finns risker med att EU tar ut skatt, men det finns utan tvekan enormt större risker och faror med att vi inte gör tillräckligt för att hantera klimatförändringarna, säger Karin Karlsbro.

Samtidigt spelar populismen starkt på idén att det finns en elit som inte lyssnar på folket – i det här fallet en elit som bygger en EU-superstat utan att bry sig om vad Europas medborgare tycker. Var finns den folkliga förankringen i idén att EU måste ha mer makt?

– Det finns en frustration hos människor. Över att det görs för lite åt klimatförändringarna. Eller över utvecklingen när det gäller brottslighet. I Europa demonstrerar en ung generation för att det ska göras mer åt klimatet. 

– Då måste man ju också hitta vägar framåt där man verkligen kan fatta beslut. Vi har FN. Där pratar man. Men i EU kan man faktiskt fatta beslut.

Stödet för EU-medlemskapet i Sverige är större än nånsin. Det verkar inte gynna det mest EU-positiva partiet, Liberalerna. Vad tänker du om det?

– Nej, inte ännu, men vi hoppas att det ska göra det. Jag möter många människor som har känt frustration över att det finns krafter i både USA och Europa, som vill komma åt och riva ner ganska grundläggande saker. Det är dags att stå upp mot det.

”Vi har FN. Där pratar man. Men i EU kan man faktiskt fatta beslut”, säger Karin Karlsbro. Foto: Anette Nantell

Motståndet mot extremism och populism avgjorde Liberalernas vägval i regeringsfrågan i vintras, när partiet sa ja till ett budgetsamarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men åsikterna gick isär.

En rad tunga profiler i riksdagsgruppen ville hellre se moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister, trots komplikationerna med Sverigedemokraterna. 

Karin Karlsbro argumenterade tvärtom i Aftonbladet för att partiet skulle ta plats i en blocköverskridande regering.

Nu är hon mer diplomatisk.

– Jag tycker ju alltid att man ska försöka maximera sitt inflytande. Sedan hade vi en diskussion inom partiet där en majoritet av partiet valde den väg vi nu har gått. För Liberalernas del har det blivit ett gott utfall. Det är jag väldigt nöjd med.