Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Karlsson skärper tonen mot SD:s Stockholmsdistrikt

02:12. SD:s gruppledare om sin roll efter Åkessons sjukskrivning.

Den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson skärper tonen mot partiets Stockholmsdistrikt. Den nye distriktsordförande William Hahne har förhindrats att ta över i väntan på att hans ärende om uteslutning ur partiet ska avgöras.

– Innan den utredningen är klar är det svårt att formalisera beslutet, säger Mattias Karlsson till DN.

I ett inlägg på Facebook på tisdagen skriver William Hahne att han inte kunnat bedriva något politiskt arbete i distriktet, trots att det gått mer än tre veckor sedan årsmötet hölls. 
Hahne och fyra av hans förtrogna i styrelsen komma att uteslutas ur partiet. I Hahnes fall handlar det om att han på ett felaktigt sätt ska ha använt sig av medlemsregistret.

Det sker i så fall den 27 april på nästa partistyrelsemöte. Dessförinnan ska medlemsutskottet lämna ett förslag om William Hahne, som även är vice ordförande i ungdomsförbundet SDU, ska uteslutas eller varnas.

– Jag är oroad över den utveckling som varit i SDU under bland annat William Hahnes ledning och jag hoppas att det inte får konsekvenser för partiet, säger Mattias Karlsson.

Enligt uppgift till DN är meningarna delade i partistyrelsen om Hahne ska uteslutas eller varnas. Men riksdagsledamoten Sven-Olof Sällström förnekar att han skulle tillhöra dem som vill nöja sig med en varning.

– Hur vi ska göra i det här fallet kan jag inte uttala mig om än, säger Sällström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.