Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Kärv Borg talade om stabilitet – och inget annat

03:03. Ansvar och regeringsdugligheten kommer att dominera Moderaternas valrörelse. Finansminister Anders Borg slog an en kärv ton på partiets valupptakt.

Ansvar och regeringsdugligheten kommer att dominera Moderaternas valrörelse. Finansminister Anders Borg slog an en kärv ton på partiets valupptakt. ”Stabiliteten är överordnad”, säger han.

I Göteborg är på fredagen och lördagen 2800 moderata kommunpolitiker samlade till partiets Sverigemöte, som i år framför allt är en humörhöjande valupptakt för gräsrötterna.

Men de moderatpolitiker som hoppades på nya reformer att ta med sig hem till valstugorna väntade förgäves. Efter flera år av stimulanser i ekonomin väntar nu några kärvare år för statsfinanserna.

Under den kommande högkonjunkturen måste Sverige spara inför nästa kris.

– Vi måste rusta Sverige för att vi förmodligen är i en rätt brutal internationell miljö framöver. Nästan alla våra grannländer är så skuldsatta att den ekonomiska politiken näppeligen har något att sätta emot när det börjar blåsa, säger Anders Borg.

Finansministern gick så långt som att stabiliteten är viktigare än alla andra politiska målsättningar.

– Jag kommer först säkra stabiliteten. Tappar man stabiliteten bygger man nästa djupa nedgång. Stabiliteten är överordnad. Stabilitet är ett evigt pågående arbete.

Ekonomistyrningsverket (ESV) förutsåg tidigare i veckan i en prognos att underskottet i de offentliga finanserna 2014 kommer att bli 87 miljarder kronor. ESV står också fast i bedömningen att det inte kommer att gå att till 2018 nå överskottsmålet, på en procent av BNP.

Anders Borg gör en annan bedömning.

– Har vi en tillväxt som kommer tillbaka så kommer också de offentliga finanserna tillbaks till balans och överskott, säger han.

Många ekonomer menar att Sverige har så starka finanser att överskottsmålet kan överges till förmån för ett balansmål.

Men finansministern står fast vid att det är viktigare än någonsin att hålla fast vid överskottsmålet.

– Jag ser inga skäl alls att överge det, säger Anders Borg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.