Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Katastrofsiffrorna kan ge valseger

Stefan Löfven kan tvingas bilda regering med ett förlustval i bagaget. Stödet för Social­demokraterna är lägre än i katastrofvalet 2010, visar DN/Ipsos. Även Moderaterna har stora problem. Samtidigt når Feministiskt initiativ för första gången riksdagsspärren.

Med tio dagar kvar till valet tyder det mesta på att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommer att få uppdraget att bilda ny regering. Om dagens opinionsläge står sig blir han S-statsminister med ett historiskt svagt stöd.

I en ny DN/Ipsos-mätning stöds Socialdemokraterna av 29,7 procent av väljarna. Minskningen med 2,4 procentenheter jämfört med den förra mätningen är inom felmarginalen, men sedan april har partiet en vikande trend som är statistiskt signifikant.

För första gången någonsin når Feministiskt initiativ över fyraprocentsspärren i en Ipsosmätning. Efter flera svaga mätningar har många bedömare räknat bort Fi.

– Det är för tidigt att räkna ut Gudrun Schyman, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

– Det ser ut som om vi kan få en stark vänster men en svagare social­demokrati. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ samlar tillsammans 22,4 procent. Styrkeförhållandena mellan partierna har betydelse när man sätter sig i en regeringsförhandling.

Noteringen är Socialdemokraternas sämsta sedan februari 2012, den första mätningen efter att Stefan Löfven tagit över efter Håkan Juholt. Noteringen ligger under valresultatet 2010 på 30,7 procent som tvingade Mona Sahlin att avgå.

Även Socialdemokraternas huvudmotståndare Moderaterna har problem. Trots frenetiskt kampanjande, där varningar om vad som händer vid ett maktskifte spelar en central roll, lyfter det inte för det största regeringspartiet. Med 21,7 procent backar partiet med 8,4 procentenheter jämfört med valet 2010. Står sig tendensen blir Moderaternas tapp större än i fiaskovalet 2002.

Tillsammans samlar de två traditionella regeringsbärarna i svensk politik bara lite drygt 50 procent av väljarna.

– Liksom i EU-valet ser det ut som att S och M går mot svaga valresultat, säger David Ahlin.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet stöds av 40,7 procent. När även Vänsterpartiet räknas in är blockskillnaden 11,2 procentenheter. Tillsammans med Fi når ett rödgrönrosa regeringsunderlag med god marginal egen majoritet.

Innan valrörelsen började förekom spekulationer om att något av de mindre borgerliga partierna skulle kunna utnyttja Moderaternas svaghet och spurta. Än så länge syns inga sådana tendenser i opinionen. Alliansen samlar tillsammans 36,9 procent, en minskning inom felmarginalen jämfört med förra veckan.

– Tittar man på alla mätningar som publicerats kan man skönja en viss tendens till minskande blockskillnad under valrörelsen, men läget är påfallande stabilt, säger David Ahlin.

Andelen osäkra minskar till 14,6 procent, vilket är ungefär samma nivå som dagarna före valet 2010.

DN/Ipsos

Socialdemokraterna: Med tio dagar kvar till valet får S den näst sämsta siffran sedan Stefan Löfven blev partiledare. Partiet riskerar att sätta sig i en regering med sitt sämsta valresultat någonsin i bagaget.

Vänsterpartiet: Bryter sin negativa trend och för första gången sedan april backar partiet inte. Jonas Sjöstedt har lyckats komma in i debatten mer när det gäller regeringsfrågan och välfärdsvinsterna.

Miljöpartiet: Det har funnits tecken på att MP är på väg att tappa, men partiet verkar stå relativt stabilt övertio procent. Blir en kamp till målsnöret med SD om att bli tredje största parti.

Sverigedemokraterna: Går mot ett rekordval. Men det som Jimmie Åkesson eftertraktar mest, rollen som vågmästare, har han inte i denna mätning. Spurten mot MP blir spännande att följa.

Feministiskt initiativ: Efter en trög valrörelse tar sig Fi för första gången i Ipsos mätningar över fyraprocentsspärren. Ökningen är inom felmarginalen, så det är för tidigt att säga om de når riksdagen.

Centerpartiet: Fick in flera av sina krav i alliansens valmanifest. Det har inte betalat för sig i opinionen. Partiet kan dock glädja sig åt att man inte varit under nedflyttningsstrecket sedan i april.

Folkpartiet: Det är fascinerande hur stabilt Folkpartiet är trots att partiet varit mycket synligt i debatten. Siffrorna påverkas varken uppåt eller nedåt av diskussionen om skolan.

Kristdemokraterna: Hygglige Hägglund har hittills varit anonym i valförelsen. KD kan knappast andas ut, men att man nu klarar spärren för tredje mätningen i rad tyder på att läget är ganska stabilt.

Moderaterna: Lyfter inte trots frenetiskt valkampanjande. Står sig dagens opinionsläge tappar moderaterna mer än i katastrofvalet 2002.

Mätningen baseras på 1.463 telefonintervjuer med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval svenska medborgare som är 18 år eller äldre. Mätningen genomfördes från den 22 augusti till och med den 1 september. Andelen osäkra, blankröstare eller de som inte vill svara uppgår till 14,6 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.