Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/katrin-stjernfeldt-jammeh-s-jag-upplevde-en-genuin-radsla-fran-de-mindre-partierna/

Politik

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S): ”Jag upplevde en genuin rädsla från de mindre partierna”

”Vi har ju i samarbetet med Liberalerna erbjudit ganska många poster och inflytande över många frågor som inte alls står i proportion till storleken på partiet”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
”Vi har ju i samarbetet med Liberalerna erbjudit ganska många poster och inflytande över många frågor som inte alls står i proportion till storleken på partiet”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh. Foto: Eva Tedesjö

På riksplanet har Socialdemokraterna kämpat förgäves för att spräcka Alliansen.

I Malmö har visionen blivit verklighet.

Katrin Stjernfeldt Jammeh har skapat en koalition över blockgränsen med Liberalerna.

– Det finns ett värde i att lämna ifrån sig lite av makten för att skapa stabilitet, säger hon.

Rätta artikel
Val 2018

Den 27 november var en dyster dag för moderater och centerpartister i Malmö. Då rämnade alliansbygget i Sveriges tredje stad, när socialdemokraternas Katrin Stjernfeldt Jammeh lyckades förmå Liberalernas lokale ledare Roko Kursar att byta sida. 

Malmöcenterns ledare Niels Paarup-Petersen var känslosam. “Det gör mig oerhört besviken och ledsen” skrev han på Facebook. “Ikväll sörjer vi”.

Moderatbasen Torbjörn Tegnhammar publicerade en bitterljuv bild från valrörelsen, där de tre ledarna från Malmöalliansen gör v-tecknet och ler lyckligt mot kameran. 

“Vi ägnade hela förra mandatperioden åt att utforma vår politik tillsammans” skriver Malmömoderaten. “Liberalernas sidbyte… är ett svek mot alla Malmöbor som röstade på alliansen för ett maktskifte i Malmö.”

Stefan Löfvens dröm om att klyva Alliansen och skapa ett blocköverskridande mittenstyre gick inte att genomföra i rikspolitiken under hösten. Men i Malmö ska Socialdemokraterna för första gången styra tillsammans med Liberalerna. 

Detta i en landsända där den liberala skepsisen mot socialdemokratin är stark. Liberalernas inflytelserika Skånedistrikt har under hösten gjort motstånd mot partiledaren Jan Björklunds försök till samarbete med Stefan Löfven i riksdagen.

DN möter kommunpolitikern som gjort det möjligt: Katrin Stjernfeldt Jammeh har varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2013, i en stad där Socialdemokraterna styrt de senaste 24 åren. I förhandlingarna blev det viktigt att göra upp med bilden av den maktfullkomliga socialdemokratin. 

– Jag upplevde en genuin rädsla från de mindre partierna, säger hon.

– Man kände: “Ni har styrt så länge. Ni kan hantverket. Vi är nybörjare. Vi kommer inte kunna få plats.”

Länge såg det ut som om Stjernfeldt Jammeh skulle få kalla handen från mittenpartierna. Eftersom Socialdemokraterna har lika många mandat som Alliansen i fullmäktige skulle det kanske gå att leda staden ändå.

– Vi hade en möjlighet att tillsätta alla ordförandeposter och beslutandefunktioner själva. Men vi såg ganska snabbt att det finns ett värde i att faktiskt lämna ifrån oss lite av den makten för att skapa stabilitet, säger hon.

Det är inte ett självändamål att gå mot mitten. Men det är ett självändamål att hitta stabila politiska styren.

Vad har Socialdemokraterna att vinna på att gå mot mitten?

– Det är inte ett självändamål att gå mot mitten. Men det är ett självändamål att hitta stabila politiska styren för att inte tappa växtkraft och fart i utvecklingen. 

Hur har ni visat ödmjukhet?

– Vi har ju i samarbetet med Liberalerna erbjudit ganska många poster och inflytande över många frågor som inte alls står i proportion till storleken på partiet. Självklart måste det kosta oss som det större partiet mer. Steget att bryta sig loss från en allians som jobbat väldigt nära, det steget är svårt. Vi måste ha en stor portion ödmjukhet och se att det här inte är enkelt för någon.

Hon nådde inte fram till Centerpartiet.

– Jag tycker att Centerpartiet var, jag tänker göra paralleller till rikspolitiken, mycket mer ultimativa. De stängde dörrar som gjorde att egentligen ingen dörr var öppen.

Ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Liberalerna har sina konflikter – synen på privata alternativ, utförsäljningar av allmännyttan.

– Då är det inte där vi kommer lägga fram de skarpa förslagen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

”Vi kommer att jobba mycket för att bli en kommunledning. När vi formerar vår politik så är det en gemensam politik för staden”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh om uppgörelsen med Liberalerna i Malmöpolitiken. Bilden utanför Stadshuset med Roko Kursar (L) togs när koalitionen presenterades i slutet av november.
”Vi kommer att jobba mycket för att bli en kommunledning. När vi formerar vår politik så är det en gemensam politik för staden”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh om uppgörelsen med Liberalerna i Malmöpolitiken. Bilden utanför Stadshuset med Roko Kursar (L) togs när koalitionen presenterades i slutet av november. Foto: Johan Nilsson/TT

Hon möter DN i Stadshuset i Malmö. Ett anmärkningsvärt oglamoröst kontorshus, med trånga korridorer och små tjänsterum.

Vid kaffeautomaten nära Socialdemokraternas rum hejar det sverigedemokratiska oppositionsrådet Magnus Olsson glatt, med SD-mugg i högsta hugg. De politiska partierna i Malmö delar kontorsytor och faktiskt också ett antal skrivare. Tjänstemännen måste vara på hugget, det är inte bra om känsliga papper blir liggande i skrivaren.

Som dokument om konflikterna i SSU i Skåne och Malmö.

Under hösten har Kvällsposten avslöjat extrema uttalanden från ledande SSU-företrädare – bland annat antisemitiska och homofobiska kommentarer.

– Det är naturligtvis väldigt, väldigt olyckligt. Jag tycker det är viktigt att partiet verkligen jobbar med värdegrundsfrågor och också markerar att det finns politiska åsikter som är helt oförenliga med den socialdemokratiska ideologin, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Hon värjer sig mot frågor om vad hon hade kunnat göra annorlunda.

– Nu har det här varit en fråga som SSU-förbundet i första hand har hanterat, men också företrädare för den lokala partiorganisationen. Den stora delen av det som granskats handlar om en konflikt som egentligen inte är kopplad till varken religion eller några extremfalanger, utan tyvärr en konflikt som vi sett tidigare i SSU också. 

– Det handlar lite mer om maktstrider mellan olika falanger. Det är helt uppenbart att här finns ett antal som har burit sig illa åt och behandlat varann på ett respektlöst sätt. Sen är det ett par individer som också har lämnat sina poster för att de har uttryckt eller spridit rasistiskt budskap, och det är alldeles rätt och riktigt att de lämnar.

Blir inte detta nånting som du behöver med kraft hantera politiskt?

– Det jag behöver göra är att förvissa mig om att mitt parti hanterar det här med kraft. Det har jag gjort.

Till skillnad från många tongivande socialdemokrater har Katrin Stjernfeldt Jammeh aldrig varit aktiv i SSU. Hon engagerade sig i studentföreningen i Lund på 90-talet.

– Jag läste statsvetenskap. Vi delade lokaler med juristerna. Det slog mig att vi allihop såg väldigt lika ut och hade samma bakgrund. Var var alla andra?

I juli 2013 utsågs hon till kommunstyrelsens ordförande i Malmö. En snabbt växande stad. En delad stad. En stad som många har åsikter om.

– Jag tror att jag är den politiker i Sverige som oftast blir inbjuden i nationella sammanhang att diskutera bilden av den stad jag är med och styr. Ibland blir man förvånad när man har hört folk som benfast beskriver hur det är och som aldrig har varit här. Det är ett faktum att vi har problem med gängrelaterad kriminalitet. Men man tittar väldigt ensidigt, säger hon.

Vad tror du att det beror på att det är en sådan polariserad syn, att Malmö är himmel eller helvete?

– Vi är ingen genomsnittsstad. Vi uppmålas som en av de mest segregerade städerna i Sverige. På ett sätt är det sant. På ett sätt är det också ett faktum att hela världen faktiskt finns i Malmö på en väldigt liten yta, och att vi faktiskt kanske är en av de mest integrerade städerna i världen. Det provocerar väldigt.

Vi har ett litet antal människor som ställer till. Som väldigt hänsynslöst bekämpar varandra och skapar en otrygghet bland väldigt många Malmöbor.

Sedan februari 2016 har 25 män skjutits ihjäl i Malmö, de flesta unga och i många fall kriminellt belastade. Så sent som nu i december dödades en man mitt i morgonrusningen. En pizzeria och en akutmottagning har utsatts för skottlossning.

– Vi har ett litet antal människor som väldigt hänsynslöst bekämpar varandra och skapar en otrygghet bland många Malmöbor. Framför allt i områden där många redan har det socialt ganska tufft, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Socialdemokraterna har haft makten i många år i Malmö. Varför har ni inte lyckats bättre på det här området?

– Vi i Socialdemokraterna i Malmö har under många års tid uppvaktat nationella företrädare, oavsett partifärg på regeringen, och drivit en lång rad av frågor. 

”I mina ögon så har Moderaterna gått allt längre i en mer konservativ riktning”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
”I mina ögon så har Moderaterna gått allt längre i en mer konservativ riktning”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh. Foto: Eva Tedesjö

Hon nämner ebo-lagen – alltså lagen som låter asylsökande bosätta sig var de vill i landet, förutsatt att de själva ordnar bostad.

– Vissa kommuner bär huvuddelen av ansvaret för den svenska nationella migrationspolitiken. Och mot kommunernas vilja växer det fram kvarter med trångboddhet och social misär. Vi har flaggat för det här i många år utan att få nån som helst nationell uppbackning.

Hur har ditt parti, Socialdemokraterna, skött detta?

– Det tog många år innan partiet nationellt hakade på och såg det vi såg. Men sedan ett par år tillbaka så är Socialdemokraterna tydliga med att ebo-lagstiftningen måste förändras. Den gångna mandatperioden har man byggt upp ett stöd över blockgränserna. Jag hoppas att vi äntligen får en leverans.

Katrin Stjernfeldt Jammeh har fler exempel på hur rikspolitikerna har börjat lyssna på larmen från Malmös politiker, som kraven på fler poliser och skarpare vapenlagstiftning.

Men ibland kan en kommunpolitiker få mer än hen har önskat sig. Stjernfeldt Jammeh beskriver åtstramningarna i migrationsuppgörelsen hösten 2015 som viktiga. Samtidigt är hon kritisk till en del av retoriken i valrörelsen. Även från S-företrädare.

– Det finns enskilda intervjuer där tonläget och sättet att uttrycka sig blev väl skruvat. Fokus var kanske mer på symbolfrågor än den faktiskt viktiga politiken.

Vilka symbolfrågor?

– Nu känns valrörelsen plötsligt långt borta. Men det handlade väldigt mycket om migration, även efter att uppgörelsen var på plats och många partier var överens om att det var en korrekt uppgörelse.

Migrationsuppgörelsen var ett exempel på hur de stora partierna – Socialdemokraterna och Moderaterna – kan göra upp i tider av kris. Men i regeringsfrågan ryggar många tillbaka inför tanken på samarbete mellan S och M.

Katrin Stjernfeldt Jammeh likaså.

– I mina ögon så har Moderaterna gått allt längre i en mer konservativ riktning. Skillnaden mellan våra partier är stor i många frågor. Jag tror inte att det är bra att skapa en stor mitt eller ett väldigt brett styre av de två största partierna som i grunden står långt ifrån varandra.

Du omnämns som ministerämne – vilken lockelse har rikspolitiken för dig?

– Egentligen inte särskilt stor. Jag ser just nu en väldig kraft där städer driver på utvecklingen. Alltifrån hållbarhetsarbetet till att bryta segregationen. Frågor som är viktiga på de nationella agendorna, men där städerna levererar lösningarna. Jag tycker att staden som arena är den mest spännande nivån.