Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/kd-enprocentsmalet-viktig-politisk-markering/

Politik

KD: ”Enprocentsmålet viktig politisk markering”

Lars Adaktuson (KD). Foto: Pontus Lundahl / TT

Moderaterna får inte gehör hos Kristdemokraterna för sitt förslag att slopa enprocentsmålet för svenskt bistånd. 

– Jag tycker att det blir en allt snävare syn på det här med solidaritet, säger Lars Adaktusson KD:s andre vice ordförande. 

Moderaterna vill skrota det svenska enprocentsmålet för biståndet. Istället vill de ha en utgiftsram för biståndet som sträcker sig över fyra år, på samma sätt som för exempelvis försvaret. 

Än så länge är partiet endast fått medhåll från Sverigedemokraterna för sitt nya förslag. 

”Det är en rimlig och nödvändig prioritering att ta från Sveriges gigantiska biståndsram och istället lägga mer resurser på välfärd och rättsväsende”, tycker partiledaren Jimmie Åkesson på sin Facebook-sida. 

Kristdemokraterna behåller sin gamla inställning i frågan. 

– Vi tycker att biståndet är viktigt och enprocentsmålet är en viktig politisk markering. Att vi inte bara ser till oss själva utan förmår lyfta blicken och hjälpa andra som har det svårt, säger riksdagsledamoten Lars Adaktusson som också är partiets andre vice ordförande. 

Han tycker personligen att synen på solidaritet blir allt snävare i samhället. 

– Och det som sker i den fattigare delen av världen får mycket mindre utrymme. Det är viktigt att vi som är ett av världens rikaste länder, sträcker ut en hand till dem som är mest utsatta. Vi ska se det som en förmån att kunna hjälpa, säger Adaktusson. 

Och fortsätter: 

– Och sen är det självklart viktigt att säga att vi ska ha respekt för skattebetalarnas pengar. Ska vi upprätthålla tilltron till biståndet och biståndsviljan så måste biståndet nå fram till dem som faktiskt behöver det. Så parallellt med att vi behåller enprocentsmålet så ska vi se till att biståndet är effektivt och att det når fram till dem som ska ha det. 

Även Centerpartiet är kritiskt till Moderaternas förslag. 

– Det är viktigt att diskutera svenskt bistånd, att det blir mer fokuserat, att vi stärker våra mervärden, avslöjar och bekämpar korruption. Beklagar dock att M nu i likhet med SD väljer att spara på biståndet. Ska vi klara klimatet, bygga en säkrare och bättre värld måste mer resurser mobiliseras, där biståndet blir en viktig katalysator. Målet måste vara att inga länder behöver bistånd. Men tyvärr ser inte världen ut så i dag, säger centerns utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren (C).