Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

KD: IS-krigare ska dömas till landsförräderi

Se direktsändningen av presskonferensen med partiledaren Ebba Busch Thor igen.

KD:s nya partiledare Ebba Busch Thor gör premiär i Almedalen med en politisk bomb. KD vill kunna döma svenska IS-krigare till livstids fängelse för landsförräderi.

Årets Almedalsvecka innebär premiär för Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor, som avbryter sin föräldraledighet för att delta på partiets dag i Visby.

Med sig till Gotland har Ebba Busch Thor ett nytt sjupunktsprogram för att stoppa radikalisering och rekrytering till islamistisk terror.

Mest långtgående är punkten som handlar om att människor som strider för islamistiska terrororganisationer ska kunna dömas för landsförräderi. Det är ett brott som ger fängelse mellan fyra år och livstid, enligt straffskalan.

– Lagstiftningen ska vara mycket tydlig och straffen kännbara om man deltar i terrorverksamhet. Vi anser att medborgare som strider för terrororganisationer liknande Islamiska staten och al-shabaab ska kunna dömas för landsförräderi, säger Ebba Busch Thor.

Hon motiverar förslaget med att krigen i dag inte förs på samma sätt som tidigare mellan enskilda stater. Därför behöver lagstiftningen anpassas till den nya situationen, menar hon.

– Jag anser att man är ett hot mot svenska staten om man bidrar till att sprida den här typen av ideologier och utföra handlingar i dess namn som gör att människor mister sina liv. I dag är det inte möjligt att åtala dem för handlingar i ett annat land, men är man svensk medborgare som utför den här typen av handlingar ska man kunna åtalas för landsförräderi, säger Ebba Busch Thor.

Allianskollegerna i Folkpartiet ställer sig helt bakom KD:s utspel.

– Det är rätt tänkt och ett bra förslag. Landsförräderi är rätt begrepp i lagstiftningen. Vi i Folkpartiet har diskuterat samma förslag, vi måste reagera tydligare och tuffare mot det här fenomenet, säger FP-ledaren Jan Björklund.

Kristdemokraterna föreslår även att det ska bli möjligt att beslagta pass för medborgare som misstänks ansluta sig till terrororganisationer utomlands och att det ska vara möjligt att neka terrorkrigare inresa till Sverige. KD vill även se över bidragssystemet för organisationer som arbetar med integration och religion samt skärpa den polisiära närvaron i segregerade områden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.