Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

KD-ledaren backar efter SD-uttalande

01:18. Ebba Busch Thor sa i en intervju till tidningen Dagen att hon inte anser att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.

Kristdemokraternas partiledaren Ebba Busch Thor backar och ändrar sin beskrivning av Sverigedemokraterna. Dagen efter intervjun i tidningen Dagen där hon svarade ”nej” på frågan om SD är ett rasistiskt parti säger hon nu att partiet är rasistiskt - sett till historien och ”partiet som helhet”.

På torsdagen uttalade sig KD-ledaren, pressad av låga opinionssiffror, i riksdagens kammarfoajé om intervjun i den kristna dagstidningen. I intervjun fick hon frågan om hon ser SD som ett rasistiskt parti.

Ebba Busch Thor svarade:

–  Nej, det gör jag inte om vi talar om SD:s officiella politik i dag, men partiet har en historia sprunget ur en rasistisk rörelse.

Läs även: Ebba Busch Thor (KD): SD är inte rasistiskt

På torsdagen uttryckte ledaren för riksdagen minsta parti på ett något annorlunda sätt när DN ställer samma fråga.

– Inte om man ser strikt till deras officiella program, men det är ett parti som fortfarande präglas otroligt mycket av sin rasistiska historia och som fortfarande har stora rasistiska inslag i sin rörelse och bland sina företrädare, svarar Ebba Busch Thor.

Men moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att SD är ett rasistiskt parti - ni verkar inte vara överens?

– Det är ett rasistiskt parti sett till sin historia och sett till det som återkommer återkommande från sverigedemokratiska företrädare och i delar av deras rörelse. Sedan kan de putsa på sitt officiella program och det är där jag menar att strikt ur det, så kan man inte säga att det är ett rasistiskt parti.

Men du sa ju i tidningen Dagen att de inte är ett rasistiskt parti. Hur ska du ha det?

– Ser man strikt till deras program menar jag inte att man kan säga att det är ett rasistiskt parti. Men jag tycker att det är uppenbart att man fortfarande inte klarar av att göra upp med en utbredd rasism i partiet som både präglar deras historia, men också präglar deras parti som helhet i dag och många av deras företrädare.

M-ledaren Anna Kinberg Batra sade i Sveriges Televisions Agenda i söndags att hon anser att SD är rasistiskt. Även statsminister Stefan Löfven (S) har samma uppfattning.

Läs även: Ebba Busch Thor på DN Debatt, ”Hög tid för brett samtal om värderingar i hela samhället”

Centerledaren Annie Lööf säger i en skriftlig kommentar till DN:

– SD är ett parti med rasistiska rötter och med en människosyn som står långt från min och Centerpartiets.

Christer Nylander, Liberalernas gruppledare i riksdagen, säger i ett skriftligt uttalande:

– SD är ett främlingsfientligt parti, som utan tvekan har ena foten kvar i den rasistiska myllan.

Något samarbete vill inget av de fyra borgerliga partierna ha med SD. Däremot är frågan om man kan tänka sig att regera med passivt stöd av SD även om de borgerliga skulle bli mindre än de rödgröna partierna i nästa val.

I Dagen-intervjun säger Ebba Busch Thor att hon tycker att det regeringsalternativ som får ”störst stöd” bör regera efter valet 2018.

–  Jag tycker att det regeringsalternativ som har störst stöd och möjlighet att genomföra sin politik bör bilda regering, det är naturligt, säger hon till Dagen.

Men på torsdagen fick vad hon menar med den formuleringen inget klart svar.

– Det är inte aktuellt med ett samarbete i någon form med Sverigedemokraterna. Vi ska gå fram med vår politik och söka stöd för den. Hur andra partier röstar i riksdagen, det måste vara upp till dem, säger Ebba Busch Thor till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.