Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

KD-ledaren Ebba Busch Thor ser lägstalöner som förhandlingsfråga för alliansen

22:11. KD-ledaren Ebba Busch Thor ser lägstalöner som förhandlingsfråga för alliansen.

Trots moderatledaren Anna Kinberg Batras besked att en lagstiftning om lägre lägstalöner är utesluten i en moderatledd regering är det fortfarande är förhandlingsfråga. Det anser Kristdemokraterna som därmed sällar sig till kritiken från Liberalerna och Centerpartiet.

– Det är en viktig fråga för oss att fler kommer in på arbetsmarknaden. Det gör man inte genom att ställa ultimatium. Det har inte varit grundreceptet för framgångar i alliansen historiskt sett, och det kommer inte att vara grundreceptet för alliansen framåt, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor i ”Rakt på sak” i DN-tv på tisdagen.

KD-ledaren saknar riksdagsplats och deltog därför inte i förra veckans riksdagsdebatt om lägstalöner för nyanlända. Då markerade Liberalernas partiledare Jan Björklund och den vikarierande C-ledaren Anders W Jonsson sitt missnöje genom att kritisera M-ledaren Anna Kinberg Batra för att ha gått ifrån allianssamarbetets normala former. Redan före debatten slog hon fast att lagstiftning om lägre löner inte var aktuellt i en, som hon uttryckte det, ”moderatledd” regering.

Nu sällar sig KD-ledaren Ebba Busch Thor till kritikerna.

– Det måste vara en förhandlingsfråga. Det är så vi samarbetar i alliansen, säger hon.

Så hon borde inte ha varit så här tydlig?

– Alla partiledare måste redogöra för sitt partis ståndpunkt, men sedan förhandlar vi, så måste det vara.

Därmed har alla tre mindre allianspartier markerat sitt missnöje mot det största oppositionspartiets agerande. I sak ligger Kristdemokraterna däremot nära Moderaterna. KD vill se lagstiftning om en introduktionsanställning som ska ge 75 procent av avtalsenlig lön.

– Det är inte vi som ska sätta lönerna, det ska arbetsmarknadens parter göra, men vi vill ha en anställningsform, säger Ebba Busch Thor.

Sedan partiets rikstinget i oktober arbetar KD-ledaren heltid efter att ha varit föräldraledig på 75 procent med sitt första barn under knappt ett halvår. Hon reagerar starkt på förslagen från socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) om ökad kvotering av föräldraförsäkringen i förra veckans ”Rakt på sak”.

– I vår familj hade det inneburit att en del av tiden hade brunnit inne. Det drabbar i så fall bara barnen. Jämställdheten ugår ifrån att kvinnor inte ska kunna ta toppjobb där man tar ut mindre del av föräldraledigheten som jag till exempel. Det måste vara helt fritt att styra över föräldraledigheten, säger Ebba Busch Thor som vill avskaffa de tre pappamånader som regeringen med stöd av Liberalerna införde vid årsskiftet.

I familjen Busch Thor tar maken Niklas, heltidsbetald fotbollsspelare i Uppsalaklubben Sirius, största av föräldraledigheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.